Advertisement
< Terug naar overzicht

Gelukkige werknemers maken uw organisatie sterker: Hoe wordt u als HR-manager een geluksbrenger?

Geluk lijkt het hoogste goed. Ie-de-reen streeft het na. Hygge-boeken gaan als zoete broodjes over de toonbank. Zweetdruppels vliegen in het rond tijdens Bikram yoga-sessies. In zijn vrije tijd zoekt de Belg dus het geluk op. Serveert u dat ook op het werk? Dan wordt uw hele organisatie er beter van.

Geluk op de werkvloer. Klinkt het u te zweverig? Dat is het niet. Een gelukkige werknemer stuwt uw bedrijf vooruit. Hij staat positiever tegenover veranderingen zoals automatisering en digitalisering. Een gelukkige ziel bruist van de energie en is dus ook productiever. En wie gelukkig is, valt minder ten prooi aan burn-out. En dan is er nog een voordeel: gelukkige werknemers blijven waar ze zijn. Bij u. Geen verloop, dus geen extra kosten. En óf uw management daar oor naar heeft.

‘Het nieuwe werken’ als sleutel tot geluk

Hoe zit het met het geluk op de Belgische werkvloer? Onderzoeksbureau iVox onderzocht het voor ons bij 800 Belgische werknemers. Het resultaat is ontnuchterend. Vier op de tien werknemers vinden dat het beter kan met het werkgeluk. Maar de werkgever ziet dat anders. Vier op de vijf werkgevers oordelen dat er geen probleem is met de stressbestendigheid en motivatie van hun werknemers.
Werknemers die ongelukkig zijn en werkgevers die dat niet eens merken: dat kan leiden tot burn-out. Wat is dé sleutel tot een ommekeer? ‘Het nieuwe werken’. Laat collega’s tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Niet waar en wanneer ze aan de slag zijn, telt. Wel wát ze presteren.

Niets nieuws? Klopt. De oplossing van ‘het nieuwe werken’ is bekend, maar ook onbemind. Amper 20 procent van de werkgevers zegt dat zijn bedrijf het ondersteunt. Hier is dus nog een lange weg te gaan. De federale regering probeert het pad te effenen met de wet Werkbaar Wendbaar Werk. Die telt alvast nieuwe juridische regels over flexibiliteit en arbeidsduur.

Geluksmakers versus gelukskrakers

Hoe maakt of kraakt u nu geluk op de werkvloer? Wij focussen op drie (on)geluksingrediënten: job, werkomgeving en management.

■ De job

Een job vormt dé essentie van werken. Is ze boeiend? Dan staat uw werknemer al een stap dichter bij zijn werkgeluk. Maar een job ís wat ze is. Toch hebt u meer in de pap te brokken dan u denkt. Een job met autonomie, betrokkenheid en maatschappelijke relevantie maakt gelukkig. Gelukskrakers? De afwezigheid van interne mobiliteit, carrièreperspectieven en opleidingsmogelijkheden.

■ De werkomgeving

De werkomgeving is belangrijk voor uw werknemer: hij of zij brengt er meer wakkere tijd door dan thuis. U zorgt dus maar beter dat sfeer én infrastructuur goed zitten. Geluksmakers zijn toffe collega’s, inspirerende bazen en ergonomische inspanningen. Kraakt het geluk: het gebrek aan teamevents, sportfaciliteiten en gezonde voeding.

■ Het management

Geen werkvloer zonder management. Leidinggevenden hebben een grote impact op het geluksgevoel van hun medewerkers. Gelukmakers: naar tevredenheid peilen, waardering geven en interesse tonen. Niet transparant zijn, een hoge werkdruk creëren en personeelsleden ongelijkwaardig behandelen? Dat zijn gelukskrakers.

Zo wordt u gelukkig

En u? Hoe gelukkig bent ú? Wij zien als geen ander hoe lastig HR het soms heeft. Ad-hoc-oplossingen moeten aanreiken, terwijl u liever de ruimte en de middelen krijgt om structurele maatregelen te treffen. Krijgt u het management niet echt mee? Drie tips om als bedrijfsstrateeg mee aan tafel te geraken:

  • Denk in euro’s: toon áltijd de ‘return on investment’ (ROI) van uw voorstel.
  • Spreek managementtaal: laat HR-jargon achterwege en communiceer helder over waar het op staat.
  • Geef uw baas zijn slaap terug: geef proactief professioneel advies om grote bedrijfsknopen door te hakken.

■ De auteur, Marina Willecomme, is HR-directeur van Tempo-Team. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen