Advertisement
< Terug naar overzicht

HR als motor bij alle verandering: Wie durft?

“Goed, dank je wel. Best stresserend ook, en soms zwaar. Maar ik zie de toekomst van mijn organisatie rooskleurig en waardeer mijn collega’s enorm.” Zo luidt het antwoord dat u krijgt als u vandaag aan werkgevers, HR-professionals en werknemers in ons land vraagt hoe het gaat met hen en met hun werk. Herkenbaar? Vast wel. Als we de schaarste even buiten beschouwing zouden laten, lijkt het of we met HR in alle drukte onze vertrouwde koers kunnen blijven varen…

Toch is dat echt het laatste dat we zouden moeten doen. Enerzijds onderschatten we de impact van de moeizame instroom van nieuwe medewerkers op onze organisatie: het verhoogt de druk, die al aanzienlijk is. Anderzijds blijkt één op de twee mensen bereid om van job te veranderen (*). Onze achterdeur staat wagenwijd open. Dag continuïteit.

“Dan zetten we in op loonsverhoging en extralegale voordelen om mensen te houden.” Daar lijken we inderdaad vooral op terug te vallen. Maar zo onderscheiden we ons niet duurzaam van onze concurrenten. En het garandeert geen betere matching, het versterkt onze innovatieve slagkracht niet.

Gezocht: een goede balans

Willen we dit probleem ten gronde aanpakken, dan moeten we uit onze comfortzone stappen. Want wat zoeken mensen in deze hectische dagen? 

Een goede balans tussen werk en thuis, en het vertrouwen van leidinggevenden om dat evenwicht zelf in de hand te nemen en geregeld te krijgen. Welzijn op het werk, een fijne werkomgeving en een goede teamgeest. Als het even kan: we willen wat gezonder leven en aanmoediging is welkom, ook tijdens de werkuren. Een goed pauzebeleid, bijvoorbeeld, zou een grote stap in de goede richting zijn. Zitten we met management aan tafel, dan verwachten we constructieve feedback, net als de ruimte om ook informeel een gesprek te kunnen aangaan.

Op jobniveau zouden meer autonomie en meer waardering ervoor zorgen dat we ons beter en gelukkiger voelen, waardoor we beter werk zouden leveren. Met zicht op interne mobiliteit, zijn we meer geneigd te blijven. Opleiding, in welke vorm ook, is daarom wezenlijk.

Al klinken die maatregelen vast niet nieuw, de nood is wél acuut. Fons Leroy waarschuwt voor een half miljoen openstaande vacatures in 2030 (in De Tijd, 15 januari 2019). En ja, het activeringsbeleid van de overheid kan beter, net als de afstemming van opleidingskeuze en arbeidsmarkt.

Maar als we naar binnen kijken, blijkt een gedragen focus op talent voor heel wat ondernemingen in ons land nog steeds een ware culturele ommeslag, hoewel al meer op stresspreventie en welzijn wordt ingezet. Maar de durf om nieuwe wegen in te slaan, geldt voor onze héle organisatie en onze héle talentcyclus.

Gezocht: meer autonomie en zelfsturing

Het volstaat niet meer om een vacature te plaatsen en te hopen dat sterke kandidaten zich aanbieden: mensen hebben fundamentele redenen om voor onze organisatie te kiezen en we horen daar slim over te communiceren. Hoe vlot is onze rekrutering écht? Onboarding hoort die keuze te bevestigen. Met een uitgekookt exit-plan halen we straks die geweldige collega die vertrok toch weer binnen.

Een strakke managementstijl zonder ruimte en vertrouwen werkt contraproductief als we onder druk staan: waar blijft het kader voor meer autonomie en zelfsturing? Jobcrafting? Thuiswerken? Start nu met uw werkomgeving op te fleuren: groen, zithoeken, verschillende ruimtes voor verschillende taken. Zet in op een pauzebeleid. Opleiding en interne mobiliteit geven perspectieven, zo binden we mensen aan ons. Een aangepast parcours voor vijftigplussers laat ervaring optimaal renderen.

“Maar de druk op HR als motor bij alle verandering vandaag is al groot.” Dat klopt. En we moeten als HR-professionals als geen ander waken over ons evenwicht en welzijn. Maar zet in op verandering én we plukken straks de vruchten. Aantrekkingskracht, wendbaarheid en innovatie: wedden dat wie durft, wint?

■ De auteur, Marina Willecomme, is Director HR bij Tempo-Team. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen