< Terug naar overzicht

Krapte op de arbeidsmarkt: ‘Rematching’ als ideale oplossing?

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, is de bereidheid om van werkgever te veranderen historisch laag. Toch wil zo’n 60 procent van de Belgen graag een nieuwe rol vervullen. Ligt hier de oplossing voor de steeds grotere ‘quest for talent’? Een bijdrage van Tom Vlieghe, Director Acerta Consult bij Acerta.

Slechts 16 procent van de werknemers is actief op zoek naar een andere job. Zeven op de tien Belgen durven de stap naar een andere job dan ook niet te zetten uit gebrek aan zelfvertrouwen of angst om de gouden kooi te verlaten.
Welgeteld 60 procent van de medewerkers ziet het daarentegen wel zitten om zijn job over een andere boeg te gooien. Zo’n 80 procent is zelfs bereid om in een ander team te gaan werken. Dat blijkt uit de Talent Pulse van HR-dienstengroep Acerta, een jaarlijks onderzoek bij meer dan 2000 Belgen, nu voor het eerst gelanceerd in samenwerking met Jobat.

Werknemers staan dus echt wel open voor nieuwe ideeën. Of de werkgevers voor zoveel creativiteit openstaan, daar twijfelen de werknemers dan weer veel meer aan. Slechts 57 procent acht de combinatie van twee verschillende functies bij dezelfde werkgever bespreekbaar. En 68 procent meent bij zijn werkgever niet te moeten afkomen met het idee om voor twee werkgevers te werken.

Iets nieuws onder veilige vleugels

Als hun huidige functie bij hun werkgever zou verdwijnen, zou 55 procent van de medewerkers het zien zitten om bij dezelfde werkgever een nieuwe rol te vervullen.

En dat mag zelfs helemaal iets anders zijn: 44 procent zou het zien zitten om onder de vleugels van de huidige werkgever elders te gaan werken in een rol die aansluit bij de eigen talenten. Medewerkers staan er dus zeker en vast voor open om een functie uit te oefenen waarvoor ze talenten en competenties moeten aanspreken die ze nog niet eerder hebben benut. En bij voorkeur doen ze dat onder bekende, veilige vleugels.

Flexibiliteit en retentie

Die nieuwsgierige wens van de medewerkers is uitstekend nieuws voor de Belgische werkgever. Zo moeten jobs die verdwijnen door de automatisering niet automatisch uitmonden in een reeks ontslagen én kunnen andere jobs binnen het bedrijf worden ingevuld. Medewerkers worden als het ware ‘gerematcht’.
Het is dan ook een klassiek misverstand dat werkgevers die talent stimuleren, hun medewerkers zien vertrekken om dat talent elders te gelde te maken. De inspanningen van werkgevers worden wel degelijk beloond met een hogere loyaliteit.

Zelf investeren

De investeringen voor die ‘rematching’ moeten trouwens niet volledig gedragen worden door de werkgever. Maar liefst één op de drie Belgische werknemers wil loon omzetten in een opleidingsbudget om zijn talenten te kunnen versterken én uitbreiden.
Er zit dus meer muziek in deze flexibele ‘rematching’ dan het voeren van de ‘oorlog om talent’, namelijk werkgevers en werknemers die samenwerken aan een meer wendbare organisatie in de ‘quest for talent’.


■ De auteur, Tom Vlieghe, is Director Acerta Consult bij Acerta. Hij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen