< Terug naar overzicht

Leidinggeven vanuit het hart: Een verschuiving van ik naar wij

Steeds vaker zien mensen dat iedereen met elkaar verbonden is en dat wij invloed hebben op elkaar en op de planeet. Die manier van denken helpt ons betere leiders te worden, schrijft Dorothée Willems, Managing Partner en Certified Mentor Coach bij Coaching The Shift.

Zolang we in angst gevangen zitten, omdat we geloven dat we afgescheiden leven en er in de wereld schaarste heerst, voeden we het oude paradigma. Daarin staat ‘ik’ centraal, waardoor we in een competitief model stappen en anderen in angst en onzekerheid duwen, met stagnatie als gevolg. Het nieuwe paradigma ontluikt vanuit de gedachte dat we leven in een wereld van overvloed. Daarin staat ‘wij’ centraal, in het besef dat we met elkaar verbonden zijn en vanuit cocreatie elkaar en de wereld positief beïnvloeden, bijvoorbeeld door over grenzen heen samen te werken.

Als we leidinggeven vanuit het hart, dan worden we geïnspireerd door vertrouwen, samenwerking en empathie. Zo cocreëren wij een nieuwe wereld waarin we allen bloeien en groeien, een wereld van overvloed waarin onze kinderen hun missie vol vertrouwen zullen leven.

Ademhaling als EHBO-koffer

Het HeartMath Institute, een non-profitorganisatie uit Californië met meer dan 300 publicaties over dit thema, toonde bij herhaling aan dat het magnetisch veld van de aarde beïnvloed wordt door de kracht van onze gedachten en emoties. Omgekeerd leven wij in de invloedssfeer van het magnetisch veld van de aarde, wat ervoor zorgt dat we meer van hetzelfde ervaren en onszelf in het oude paradigma blijven vasthouden. Om dit te kantelen (= de verschuiving), biedt HeartMath technieken aan om onze emoties te leren reguleren. Negatieve emoties hebben veel impact op vroegtijdige cellenveroudering en allerlei stresssymptomen.

Ik merk dat mensen het ontzettend moeilijk hebben om aanwezige emoties bij zichzelf en anderen te aanvaarden en te reguleren. Door emoties zoals angst, boosheid en frustratie te onderdrukken, leiden we onszelf en anderen naar een incoherente werking van lichaam en geest. Dit genereert naast chaotische gedachten en onzekerheid, ook een hoge bloeddruk, een oppervlakkige en snelle ademhaling en een onregelmatige hartslag. Het ondermijnt onze gezondheid en die van de mensen rondom ons. De biologie hiervan is meetbaar.

In onze manier van ademen zit een belangrijk ingrediënt voor de vorming van het wij-verhaal.
Hartcoherentie is een staat waarin de patronen in onze hersengolven, hartritme en onze bloeddruk optimaal op elkaar afgestemd zijn, wat leidt tot helderheid en sereniteit. Concreet betekent dit dat wij allen over een heel eenvoudige en effectieve EHBO-koffer voor emotioneel management beschikken: onze ademhaling! Door diep en langzaam in een bepaald ritme te ademen, doen we een emotionele herstart, waardoor we bij om het even welke uitdaging tot rust kunnen komen.

Hart en hoofd met elkaar verbinden

Zodra we via onze ademhaling (lichaam) rust hebben gevonden, kunnen we onze aandacht (geest) op ons hart richten. Positieve gevoelens zoals appreciatie en dankbaarheid versterken nog meer onze kwaliteit van ‘aanwezig zijn’, een sleutelcompetentie voor leiderschap. De Amerikaanse antropologe Judith Glaser, auteur van ‘Conversational Intelligence’, stelde in een van haar studies dat leiders die tijdens vergaderingen maximaal aandacht geven aan positieve emoties, zoals appreciatie, dankbaarheid en empathie, het meest succesvol zijn.

In combinatie met een diepe, regelmatige ademhaling vanuit het hart ontstaat zo een krachtig recept om de ‘beste leider’ in uzelf naar boven te halen. Dan bent u afgestemd op uw innerlijke bron en leidt u uw team met uw hart: sereen, helder en vol vertrouwen. Dan bouwt u als leider gezonde relaties, neemt u feilloos de beste beslissingen en werkt u in ‘flow-modus’. U behaalt uitzonderlijke prestaties en creëert in uw omgeving een positieve verschuiving.


Dorothée Willems van Coaching The Shift schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen