< Terug naar overzicht

Leve het kantoor!

Medewerkers zijn telewerk grondig beu en dat is helemaal terecht. Massaal telewerk ontmenselijkt het werk en verhindert echte samenwerking. Zowel het individu als de onderneming lijdt eronder. Organisaties die onder invloed van voorspellingen over thuiswerk als ‘het nieuwe normaal’, hun kantooroppervlakte drastisch verminderen, begaan een grote vergissing, schrijft Sam Baro.

Telewerk? Dat is geen zegen geweest het afgelopen jaar. Het enthousiasme was een jaar geleden nochtans groot bij vele medewerkers én leidinggevenden. Niet meer naar kantoor moeten komen, gaf plots rust. We waardeerden het wegvallen van de dagelijkse pendeltijd en ontdekten dat we de zaken konden laten lopen vanuit onze keuken – desnoods in pyjama. Elke dag thuiswerk werd al snel verkondigd als het nieuwe normaal en heel wat bedrijven zetten al tijdens de pandemie stappen om (een deel van) hun kantoorruimte van de hand te doen. Want waarom hebben we nog een kantoor nodig?

Al gauw werd het echter duidelijk dat het helemaal géén zegen is om elke dag thuis te werken: het is een ramp voor ondernemingen én werknemers. Wanneer iedereen in zijn eigen cocon blijft om te werken, ontmenselijkt dat het werk en de organisatie. Wat zijn we dan nog meer dan robots die input verwerken en output genereren? Verschillen we dan nog van mensen die, zonder elkaar een blik te gunnen, op het perron op de trein staan te wachten, turend naar hun eigen gsm, in stilte?

Sam Baro (Planet Group)
“Wat maakt dat een plaats een fijne werkplek is? Comfort en ruimte, maar ook een plek waar mensen elkaar kennen en vooral waar je emotioneel contact hebt.”

Menselijk werk

Bedrijven die kantoorruimte verminderen en volop kiezen voor telewerk in combinatie met co-working plekken, waar tal van mensen - die onbekenden zijn en worden voor elkaar - samenhokken op zo weinig mogelijk vierkante meters, begaan een vergissing. Sowieso leert de coronacrisis dat we, in de strijd tegen virussen, moeten evolueren naar minder mensen per vierkante meter en dus net grotere kantoren nodig hebben. Maar niet alleen dat: mensen hebben ruimte nodig om zich goed te kunnen voelen.

Het kantoor is ook broodnodig omdat het sociaal contact – écht contact, niet via Zoom, Teams of telefoon – mogelijk maakt en dat is nodig om werk ‘menselijk’ te houden. Mensen, die emotionele wezens zijn, hebben behoefte aan een dagelijkse ‘goeiedag’ van een collega, een glimlach die je welkom heet, de leidinggevende die oprecht vraagt hoe het met de kinderen gaat in de aanloop naar de examens. Dat is er pas wanneer we samen naar kantoor komen. Medewerkers hebben nood aan rust – dat hebben we geleerd tijdens de coronaperiode – maar naar kantoor komen en er anderen ontmoeten maakt deel uit van die rust.

Bovendien is ‘samen’ een essentieel onderdeel van ‘samen’-werken, wat dan weer van groot belang is voor de onderneming.

Flexibiliteit en hubs

Medewerkers zijn het thuiswerk beu en willen snel terug naar kantoor, maar natuurlijk ligt de tijd dat iedereen altijd jaar in jaar uit fulltime op kantoor moet zijn achter ons. Wanneer het voor het individu en de onderneming bevorderlijk is, is thuiswerk - indien nodig op bepaalde momenten - een absolute meerwaarde. De flexibiliteit die we voor de coronaperiode al kenden, is goed en moeten we verderzetten. Maar dat is iets helemaal anders dan massaal thuiswerk en kleinere kantoren.

Heeft deze coronacrisis dan geen enkel nieuw inzicht gebracht dat verandering zal brengen in hoe we over werkplekken denken? Toch wel. Het belangrijkste – enige? – voordeel van thuiswerk, namelijk dat we niet meer met zijn allen in de file gaan staan, willen we niet meer opgeven. Regionale hubs, dichter bij klanten en medewerkers, zijn een oplossing die het beste van twee werelden verenigt: de pendeltijd vermindert drastisch zonder dat we het werk ontmenselijken.

De auteur, Sam Baro, is CEO van Planet Group. Hij schreef deze bijdrage als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen