< Terug naar overzicht

Machiavelli en de Klout-score


We willen de laatste zijn om mee te gaan in de gedachte dat we de digitale technologie rustig naast ons kunnen neerleggen alsof het een of andere hype betreft. We staan pas aan het begin van wat hiermee mogelijk wordt. Weerstand heeft weinig zin. Betekent dit dat we kritiekloos en gewillig moeten vallen voor deze nieuwe wind? Geenszins!

Neem nu de Klout-score als doorslaggevend element in een aanwervingsbeslissing. Een Klout-score geeft je een cijfermatige indicatie van je invloed binnen een bepaald netwerk. Vrijwel alles wat in cijfers uitgedrukt kan worden, is echter manipuleerbaar… Het volstaat om ‘machiavellistisch’ een paar berichten de wereld in te sturen die voldoende ophef maken in het (sociale) medialandschap om je Klout-score op te krikken. Wat dit doet met je persoonlijke geloofwaardigheid en integriteit, is een andere vraag. En moet je dan pieken naar een bepaald moment toe of kijken we eerder naar de evolutie in de tijd?

Op basis van het voorbeeld uit de case dreigen we te verzeilen in de extremiteiten van iets wat misschien wel ooit een onderdeel zal vormen in een aanwerving van bepaalde kandidaten voor bepaalde functies, en dan nog wel voor zover het relevant is voor die functie. Vergelijk het met het fenomeen van e-learning, waarvan ooit beweerd werd dat het elke vorm van klassikale opleiding overbodig zou maken. Vandaag bestaat e-learning nog als oplossing in heel specifieke omgevingen of als onderdeel van een opleiding (‘blended learning’).

Wij hopen, zonder conservatief te willen klinken, dat in een selectieproces nog ruimte gemaakt wordt voor een diepgaand gesprek tussen mensen over kennis en kunde, over engagement en talent, over behoeften en mogelijkheden. Maar vooral ook over persoonlijke waarden en de mate waarin die al of niet in lijn liggen met de bedrijfswaarden. Of dromen we nu luidop?

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen