< Terug naar overzicht

Terug naar de werkplek: vragen om over na te denken

Nu een geleidelijke terugkeer naar de werkvloer voor sommigen een realiteit is geworden en voor anderen een idee voor (over)morgen, groeit het besef dat de wereld na corona er anders zal uitzien. De belangrijkste beslissingen die de komende weken worden genomen, zullen niet alleen de lay-out en logistiek van werkplekken over de hele wereld bepalen, maar ook de definitie van wat werk voor ons werkelijk betekent voor de komende jaren.

Voor het begin van de COVID-19-pandemie was de belangrijkste uitdaging voor HR hoe ze een effectieve katalysator konden worden voor transformatie. Vandaag is duidelijk dat de pandemie zo’n katalysator is geweest binnen alle bedrijven en streven toonaangevende organisaties ernaar om een betere werkwereld te creëren. In het proces hebben veel HR-professionals waarschijnlijk in korte tijd en onder extreme druk meer interne veranderingen gerealiseerd dan ze wellicht voor mogelijk hielden.

De nieuwe HR-uitdaging is nu om proactief verbeelding aan de dag te leggen en snelheid te tonen in het succesvol aanpakken van de vele uitdagingen van een grootschalige terugkeer naar het werk. De vragen waar HR-professionals mee geconfronteerd worden, zijn talrijk en gevarieerd, hoewel er nu enkele gemeenschappelijke uitdagingen opduiken die vragen om reflectie.

Persoonlijk of virtueel: wat wordt de standaard?

Voor de pandemie uitbrak, bleek dat 56 procent van de 1.600 Top Employers wereldwijd regelmatig werken op afstand toeliet. De nood om te telewerken tijdens deze gezondheidscrisis heeft wellicht het perspectief van HR-leiders veranderd: velen zullen zich de terechte vraag stellen of al wie vroeger dagelijks, of in ieder geval routinematig op de werkplek kwam, dat ook steevast elke dag moet blijven doen.

Steven Van Raemdonck (Top Employers Institute)
“De nieuwe HR-uitdaging is nu om proactief verbeelding aan de dag te leggen en snelheid te tonen in het succesvol aanpakken van de vele uitdagingen van een grootschalige terugkeer naar het werk.”

Een aantal Top Employers zijn nu ook van mening dat de werkplekken en de manier van werken definitief zullen moeten geherstructureerd worden. Voor HR betekent dit de bereidheid om elk aspect van het werk te digitaliseren en digitale vaardigheid te tonen om de noodzakelijke veranderingen te plannen en te helpen realiseren. Ook bij ons hebben veel Top Employers ingezien dat virtuele vergaderingen effectief blijken te zijn en zelfs de voorkeur genieten. Ook morgen zal de voorheen algemeen aanvaarde overtuiging dat face-to-face beter is, niet langer als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Flexibiliteit: hoe ver gaan we?

Flexibel werken heeft in coronatijden een nieuwe dimensie gekregen. Thuiswerken is voor velen effectief, of op z’n minst beheersbaar, gebleken. Voor medewerkers met zorgtaken is de situatie op korte termijn complex en zeer persoonlijk. Zo zullen medewerkers met schoolgaande kinderen allemaal hun individuele omstandigheden moeten beheren rond de timing van de heropening van scholen. Ze hebben daarbij de ruimst mogelijke flexibiliteit nodig van hun werkgever om hen te helpen deze situatie het hoofd te bieden.

Ook werkgevers moeten het begrip flexibiliteit heruitvinden, als gevolg van de social distancing-regels. Gespreid werk of werken op ongebruikelijke uren zal soms een noodzaak worden.

Hoe faciliteren we de geestelijke gezondheid en het welzijn van werknemers?

Een bemoedigend kenmerk van de lockdown in veel landen was de hoge mate van naleving onder de bevolking. Nu ze terug naar de werkplek keren, zullen we werknemers moeten ondersteunen en begeleiden. Dat bracht een van onze Top Employers ertoe om het aantal EHBO-ers op de werkplek drastisch te vergroten, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van stress en het opbouwen van veerkracht en mentaal welzijn voor degenen die moeten terugkeren. Een aantal Top Employers met productie-eenheden laten medewerkers weer aan het werk gaan, al ligt de nadruk op gezondheid en veiligheid, onder meer via temperatuurcontrole en het beperken van direct contact.

De auteur, Steven Van Raemdonck, is Country Manager bij Top Employers België. Hij schreef deze bijdrage als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen