Advertisement
< Terug naar overzicht

Thuiswerken, flexibiliteit en overlegcultuur: Het is hún balans

Wanneer werknemers zelf kunnen regelen hoe werk en thuisleven in elkaar overvloeien, zijn ze meer tevreden over hun balans. Ze worden gelukkiger en ervaren minder stress. De sleutels? Thuiswerken en flexibele uren in een open en duidelijke overlegcultuur. Een bijdrage van Valérie Denis, CSR Manager bij Tempo-Team.

Niet dat we werk en thuis al prima in evenwicht hebben: slechts 65 procent van de Belgen is hier tevreden over. Dat leert een steekproef bij 1050 werknemers en werkgevers die we eind 2017 afnamen. Een kwart van de ondervraagde werknemers geeft zijn werk-privébalans zelfs een onvoldoende.

Vertrouwen

Slagen we erin om de tijd tussen werk en thuis wél in balans te krijgen, dan zijn we duidelijk gelukkiger en hebben we minder last van stress. Hoe we dat kunnen klaarspelen? Autonomie (dé motor voor meer geluk op het werk), flexibiliteit en betrokkenheid. Concreet: buigzame uren en thuiswerken als deel van een duidelijk plan. Spelen ook mee: consistente communicatie vanuit de onderneming en tweerichtingsverkeer. Werk je thuis, dan zou je op het werk ook de ruimte moeten krijgen om er enkele privézaken te regelen. Vertrouwen is cruciaal.

Maar voor u met HR de handen uit de mouwen steekt: het is niet zo, dat werk en privé integreren maakt dat mensen béter af zijn, net als een strakke scheiding dat ook niet garandeert. “Het gaat er net om wat jouw persoonlijke voorkeur is, en dat je de mogelijkheid en ruimte krijgt van werkgever én gezin om jouw werk- en privéleven daarop af te stemmen”, zegt dr. Sara De Hauw, experte work-life balance en docente aan de Open Universiteit.

Illusie

Is die strakke scheiding werk-thuis toch al geen illusie? De digitale tools waarmee we elke dag werken (denk cloud-applicaties), onze smartphone en sociale netwerken maken dat de grens tussen thuis en werk sowieso vervaagt. Op het werk communiceren we tussendoor met vrienden en thuis werken we verder op de laptop. En net als ontkoppelen van je online-leven thuis goed doet, geldt dat ook voor ons werk. “Wat zeker niet werkt, is de ‘always-on’- cultuur”, weet Sara De Hauw.

Duidelijk én op maat

Startpunt is dus de cultuur waarin dit mogelijk wordt. Dit vraagt om een andere visie op wat omgeving, organisatie en uren op het werk betekenen. Management zou meer op resultaat gericht moeten zijn dan op gepresteerde uren. En doorgedreven communicatie wordt cruciaal.
Met duidelijke afspraken valt en staat alles: tussen coach en team, tussen je mensen onderling. Verwachtingen en doelstellingen zouden helder moeten zijn, net als de manieren waarop je mensen autonomie geeft. Dat kan alleen in een overlegcultuur die consistent wordt gevoed door leidinggevenden.

Betrek mensen dus bij hoe je je doelen samen gaat halen, met meer autonomie, met thuiswerken. Dat kan variëren per functie: dus ook hier is dialoog nodig, met ruimte voor inbreng van je mensen. Zo kan iemand die géén klantencontact heeft, kinderen van school halen om 16 uur, en om 20 uur weer aan de slag thuis, toch? Geen reden om toegang tot de servers na 18 uur te blokkeren. Dat zou net weer een stukje autonomie wegnemen.

Zo werkt thuiswerken ook voor kmo’s

1. Stem organisatie af op thuiswerk
Evalueer uw cultuur en maak passende afspraken.

2. Laat uw leidinggevenden hun rol opnemen
Coachen, overleggen. Doelstellingen en betrokkenheid realiseren.

3. Overleg met het team
Hoe laten we autonomie werken voor iedereen?

4. Ga in dialoog met de thuiswerker
Maak duidelijke afspraken, laat ruimte voor regeling op maat.

5. Leg de afspraken vast op papier
Juridisch, dus. Praktische afspraken zet u in een policy.

6. Zorg voor de nodige werk- en communicatiemiddelen
IT en andere tools werken alleen binnen een overlegcultuur.

7. Help thuiswerkers met concrete tips
Denk aan: aparte werkplek, voldoende pauze nemen.


■ De auteur, Valérie Denis, is CSR Manager bij Tempo-Team. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen