Advertisement
< Terug naar overzicht

Uitzendwet viert 30ste verjaardag: “Sociale dimensie weegt door” (Bjørn Toonen)

Onze arbeidsmarkt is in volle beweging. Een fors deel van die dynamiek komt op het conto van de uitzendsector. Nu de uitzendwet 30 jaar jong is, vragen we Bjørn Toonen, managing director van Tempo-Team, hoe de toekomst eruitziet: “De sociale kant van ons werk krijgt meer gewicht.”

- Hoe liggen de kaarten voor de komende 5 jaar?

Bjørn Toonen: “Op dit moment neemt het aantal knelpuntberoepen snel toe en ontstaat er schaarste op de arbeidsmarkt. Dat is enerzijds lastig voor ons, maar anderzijds biedt het ook weer nieuwe kansen. Zo kunnen we bijvoorbeeld aan de slag gaan om mensen met potentieel die nu nog een lagere functie hebben, door te laten groeien, zodat er weer een plekje vrijkomt waar we iemand anders voor kunnen klaarstomen. Daar ligt een belangrijke en vooral mooie taak voor de uitzendsector. Onze medewerkers vinden die sociale kant van ons beroep ontzettend belangrijk, en ik verwacht dat die alleen maar prominenter in beeld zal komen. We kunnen een gids worden voor mensen die niet goed weten hoe ze hun vaardigheden het beste inzetten.
We hebben ook meer overzicht over de verschillende mogelijkheden om je carrière uit te bouwen, welke kennis je moet vergaren en wat je kan doen om te bereiken wat je wil. Onze rol zou dus kunnen evolueren naar die van loopbaanbegeleider en -adviseur. Ook bedrijven zouden bij ons terechtkunnen voor advies over welke mensen en welke vaardigheden ze in huis moeten halen, bijvoorbeeld als ze een nieuwe afdeling willen opstarten of een groot project lanceren.”

- U ziet de komst van artificiële intelligentie en robotisering dus eerder als een kans dan als een bedreiging voor bestaande jobs?

Bjørn Toonen: “Technologie moet onze mensen de kans geven om meer bezig te zijn met echt inhoudelijk werk. Bij Tempo-Team willen we in de toekomst expliciet méér doen met dezelfde mensen. Ik ben niet zo’n zwartkijker op dat vlak.”

- Denkt u dat werkgevers massaal het aanwezige talent uit de markt zullen plukken, nu de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt zich laten voelen?

Bjørn Toonen: “Daar ben ik niet zo zeker van. Ik merk bij de jongere generatie dat die in de eerste plaats verschillende ervaringen wil opdoen, het liefst bij verscheidene bedrijven. Misschien nemen wij hen die eerste jaren wel in dienst om dat traject te begeleiden. Maar het is wellicht nog te vroeg om te voorspellen welke kant het op zal gaan.
Ik merk vooral dat heel veel werkgevers nog niet in de gaten hebben dat de schaarste op de arbeidsmarkt snel toeneemt. De situatie is heel anders dan twee jaar geleden, toen bedrijven nog veeleisend konden zijn. Wij zijn al in gesprek met een aantal grote klanten over de vraag waar we het nodige talent nog moeten gaan zoeken. En dan moet je creatief zijn, bijvoorbeeld door vrouwen die tijdig thuis willen zijn om hun kinderen op te vangen tegemoet te komen en studenten in te zetten na de schooluren. Wij kunnen mensen klaarstomen voor de job met een degelijke vooropleiding, zoals we in samenwerking met de VDAB hebben gedaan voor een reeks bedrijven in de logistiek die wanhopig op zoek waren naar operators.”

- Als u spreekt over onbenut talent, kunt u niet om het vraagstuk van de discriminatie heen. Hoe gaat u daarmee om?

Bjørn Toonen: “Discriminatie is nooit acceptabel voor ons, dat maken wij meteen duidelijk aan onze klanten, maar ook tegenover onze medewerkers. We hebben er recent nog een rondetafelgesprek over gehouden met al onze mensen, en we maken ook gebruik van ‘mystery visits’ om te kijken hoe onze medewerkers reageren op ideeën in die richting.
Ik moet zeggen dat we in mijn tijd nooit expliciet de vraag hebben gekregen om mensen van vreemde origine te weren, maar het is wel gebeurd dat die kandidaten systematisch werden afgewezen. Als dat gebeurt, gaan wij meteen met die klant in gesprek en we maken duidelijk dat dit voor ons niet kan.”

■ De geïnterviewde, Bjørn Toonen, is managing director van Tempo-Team. Hij komt hier aan het woord als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen