Advertisement
< Terug naar overzicht

Werken met werkende ouders: Zo kunt u hen helpen (en dat is nodig) (Philippe Melis, Tempo-Team)

Of uw medewerkers nu kersverse ouders zijn geworden, tieners hebben die aan een nieuwe schoolfase beginnen of kinderen krijgen in een nieuw samengesteld gezin: ze voelen in hun werk de enorme impact van hun rol als ouder. Philippe Melis, Director Service Vouchers & ChildCare bij Tempo-Team, is ervan overtuigd dat HR kan en moet helpen. “Werknemers én onderneming worden er beter van.”

Waarom hebben ouders met kinderen ondersteuning op hun werk nodig?

Philippe Melis: “Bij je rol als ouder komt heel wat kijken – heel veel praktische dingen ook. Dat kan zwaar doorwegen en je mogelijk uit balans brengen. Als je daar op je werk geen ruimte voor krijgt, sta je tussen de keuze: wat eerst, werk of privé? Terwijl je in beide rollen goed in je vel zou moeten zitten.”

Hoe begin je daaraan, een oudervriendelijk beleid?

Philippe Melis: “Het is niet omdat je ouder bent of bent geworden, dat je meteen te maken krijgt met een hele resem pijnpunten, hoor. Dat is voor elke onderneming en elke context anders. Dus breng eerst in kaart wélke pijnpunten er juist op de werkvloer leven. Dat kan in een gesprek of via een bevraging. Zo krijg je alvast zicht op de punten die om een structurele aanpak vragen. Maar je kunt het ook eens informeel vragen, gewoon tussendoor. Als je dan op een kleiner probleem stoot, kun je sneller een eenvoudige oplossing aanbieden.”

Welke maatregelen kan HR concreet nemen?

Philippe Melis: “Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen de dagelijkse ‘druk’ als ouder en de impact van heel ingrijpende momenten die voorbijgaan. Op die tijdelijke ‘hogedrukperiodes’, zoals terugkeren uit zwangerschapsverlof of bijvoorbeeld een derde kind krijgen, moet je zéker paraat staan. Met flexibele uren, bijvoorbeeld, deeltijds werken, thuis werken. Je kunt ook ervaren collega’s inschakelen als mentor. Laat weten dat tijdskrediet en ouderschapsverlof kunnen, en dat je een programma voor hen hebt.”

Want dat krijg je ook terug?

Philippe Melis: “De sleutel is tonen dat je betrokken bent, dat je hun situatie begrijpt en dat je een antwoord klaar hebt. Dat werkt in beide richtingen: je werknemers zullen zich op hun beurt meer betrokken voelen. Ze blijven productief en loyaal – en dat is ook goed voor je retentie. Zo zou je je ouderplan ook in je rekruteringscommunicatie kunnen opnemen. Als je nog een stapje verder wil gaan, kun je een familiedag organiseren. Zo geef je medewerkers de kans aan familie en gezin te tonen waar ze werken, op een heel positieve manier. Het helpt als hun beeld van het werk van papa of mama een boost krijgt. Ook dat neemt die spanning tussen werk en privé weg en versterkt de band.”

Hoe ga je om met bijvoorbeeld ziekte of vakantie?

Philippe Melis: “Sommige ondernemingen richten gratis kinderopvang in voor zieke kinderen of opvang tijdens vakanties. Of ze laten ouders tijdelijk onbetaald verlof nemen tijdens vakantieperiodes. Onze ervaringen met Childcare, onze thuisoppas voor zieke kinderen, zijn heel positief. Heeft een werknemer een ziek kind? Dan zorgen wij zo snel mogelijk voor een oppas aan huis. Ondernemingen voegen de dienst toe als extraatje aan het loonpakket, en dat zorgt voor een pak minder stress en afwezigheden. Uiteraard hebben we alle oppassers grondig gescreend. Voor sommige ondernemingen regelen we al meer dan 10 jaar thuisoppas.”

Hoe overtuig je het management van het belang van zo’n programma?

Philippe Melis: “We zijn er toch allang achter dat het beter werken is met gelukkige mensen? Je ziet het aan je hogere retentie, betere prestaties, meer flexibiliteit én ook minder ongelukken en minder verzuim. Dat zijn cijfers die téllen bij het management, dus gebruik ze.”

 

■ De auteur, Philippe Melis, is Director Service Vouchers & ChildCare bij Tempo-Team. Hij werd hier geïnterviewd als lid van de adviesraad van HR Square.

■ Hoe kunnen we u helpen? Team HR én onze mensen staan klaar voor u: www.tempo-team.be/nl/bedrijven/blog-hrm

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen