< Terug naar overzicht

White Paper; Hoe langer werken aantrekkelijk maken? Twee hefbomen “ontwikkelen en ontzien” voor een effectief beleid


Ook op uw bedrijf zal de vergrijzing en de daaraan gekoppelde structurele schaarste op de arbeidsmarkt vroeg of laat een impact hebben. Hoe u daar als bedrijf mee omgaat, is misschien minder vanzelfsprekend. Vandaag wil een doorsnee Belg nog altijd voor de wettelijke pensioenleeftijd stoppen met werken. Om uw medewerkers langer gemotiveerd aan de slag te houden, kunt u kiezen uit een hele waaier aan maatregelen. Zo kunt u het werk van jonge en oudere werknemers aanpassen door ontziemaatregelen zoals functiewijzigingen, ergonomische aanpassingen en bijstellingen aan de werktijd, en meer specifiek voor de ouderen, deeltijdpensioen en demotie. U kunt ook investeren in de blijvende ontwikkeling van uw medewerker door onder meer bij- en omscholing en loopbaanontwikkeling.

Tot op vandaag was het niet duidelijk wat u best doet: ontwikkelen of ontzien? En wat is een goede mix aan maatregelen? Wanneer is een ontzie- of een ontwikkelbeleid aangewezen? Hoe kijken leidinggevenden en werknemers hier tegenaan? Wat is hun top 5 van beschikbare ontwikkel- en ontziemaatregelen? Wat vinden leidinggevenden ervan om werknemers na hun 60 jaar te laten doorwerken? Vinden ze dat oudere werknemers zichzelf terugverdienen? Welke maatregelen stimuleren ze? Differentiëren ze hierin naar leeftijd? En naar statuut? Deze white paper helpt u betere en meer gerichte keuzes te maken in uw eindeloopbaanbeleid. U verneemt welke (mix aan) eindeloopbaanmaatregelen effectief zijn en welke hun doel voorbij schieten bij specifieke doelgroepen.

Het onderzoek is een samenwerking tussen KU Leuven (Prof. Dr. Luc Sels en Prof. Dr. Anneleen Forrier) en Securex HR Research (Dr. Hermina Van Coillie). Dit biedt een antwoord op het verplichte werkgelegenheidsplan. CAO nr. 104.

Meer info klik hier

< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen