< Terug naar overzicht

Zullen we het anders plezier in het werk noemen?

“Werkplezier, allemaal goed en wel, maar mag er ook nog gewerkt worden?”, horen we de ondernemer zeggen. Geef hem of haar eens ongelijk. Want onze eerste spontane associaties met ‘werkplezier’ zijn toch de leuke dingen die je naast de job doet? Zoals even bijpraten aan de koffiemachine, een leuke foto of video delen, tafeltennissen of kickeren als pauze: allemaal deel van de hype rond werk dat ook ‘fun’ moet zijn vandaag. Maar op die gezellige momenten zijn de werknemers niet echt aan het werk. Dus, niet productief. Wat dan?

Plezier is niet het doel

Neen, we kunnen niet allemaal altijd productief zijn, natuurlijk niet. Maar mensen aanmoedigen om leuke dingen te doen om meer werkplezier te ervaren, schiet ook zijn doel voorbij. Want de spontane babbels of grapjes of ‘hygge’ of ‘fika’s’ die de ronde doen als voorbeeld vandaag, zijn vooral meer een gevolg van een werksfeer die goed zit dan wel een doel op zich. Idealiseren we de Scandinavische arbeidsmarkten niet te veel als de voorbeelden van geluk en balans?

 

 


Marina Willecomme (Tempo-Team)
“Mensen aanmoedigen om leuke dingen te doen om meer werkplezier te ervaren, schiet zijn doel voorbij.” © GF

Als we werkplezier het ‘plezier in je werk’ noemen, wordt onze speelruimte wel meteen duidelijk en daarmee een opdracht voor HR. Hoe zorgen we ervoor dat mensen hun werk graag doen, blijven doen? Zoals Arne Schaumont, Happiness Manager bij Edgar & Cooper, onlangs tegen ons zei tijdens een interview voor ons HR-inspiratieplatform: “Ja, we hebben hier onder meer huisdieren op de werkvloer, wat erg leuk is, maar mijn titel had even goed HR Manager kunnen zijn. Het betekent vooral dat HR ook meer aandacht voor het welzijn van werknemers krijgt.”

Werk maken van plezier

Logisch. Mensen die zich goed voelen op het werk presteren beter. Ervaren minder stress, blijven langer. Hallo, retentiebeleid! Maar voor je steigert bij dieren op het werk: Edgar & Cooper produceert voer voor huisdieren, dus is het logischer dat viervoeters er welkom zijn. Werk maken van plezier aan werk kan gelukkig ook op andere manieren (hoewel beesten het prima zouden doen als stressbestrijders).

Zo blijkt uit ons onderzoek naar de Belgische arbeidsmarkt (RED Report) dat er best nog wat werk is aan de werkomgeving. Van voldoende ventilatie tot meer groen en aangepaste ruimten voor verschillende types werk: zo maak je voor de dagelijkse taken van je mensen al een pak verschil, heel concreet. Gezonde snacks in de eetruimte, samen sporten: werken even goed.

Net als de weg naar en van het werk en de balans tussen job en thuis: een kader voor ‘fluency’ is geen luxe meer. Ook een mooie ‘should have’: een pauze- en stressbeleid, waarmee je bruikbare kapstokken geeft over hoe pauzes het beste werken en hoe bewust met stress kan worden omgegaan.

Individuele basisbehoeften

Lijkt vanzelfsprekend, maar toch: collega’s maken het verschil, zegt ons onderzoek verder. Een goede teamspirit zorgt mee voor individueel geluk. Zo gaven gelukkige werknemers de teamgeest 8,1 op 10 en minder gelukkige collega’s slechts 5,7 op 10. Manieren om teamwerking te optimaliseren, die kennen we. Zelfsturing, bijvoorbeeld. En een betrokken managementstijl die inzet op autonomie, erkenning en verantwoordelijkheid. Voorzie je vanuit HR in die individuele basisbehoeften, dan heb je meer kans op plezier in werk en een gezonde groepsdynamiek.

 

“Wie is er voltijds om altijd te luisteren en te helpen zodat iedereen daar beter van wordt, werkgever en werknemer?”

 

Autonomie, waardering, teamwerking... Juist, zo bevinden we ons van het exotische eiland werkplezier weer op echt HR-terrein. Maar of het nu als HR Manager, Happiness Officer of Organisatiecoach is: bij wie kunnen je mensen terecht met vragen en besognes die hun plezier en welzijn impacteren? Wie is er voltijds om altijd te luisteren en te helpen zodat iedereen daar beter van wordt, werkgever en werknemer?

Iemand net daarom aanstellen, is het sterkste signaal dat je je mensen kunt geven om te tonen dat je begaan bent met hun welzijn. Wedden dat daaruit op termijn de echt plezierige momenten zullen volgen?De auteur, Marina Willecomme, is HR Director bij Tempo-Team. Zij schreef deze bijdrage als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen