In 2016 ging een recordaantal studenten met een studentencontract aan het werk. En sinds het begin van de metingen in 2004 rapporteert de Randstad-studentenstudie een toename van het aantal jobstudenten. Eerst werkten studenten vooral tijdens de zomermaanden. Dankzij de steeds flexibelere regelgeving die het inschakelen van studenten ook tijdens de rest van het jaar voordeliger maakte, werken steeds meer studenten nu ook buiten de zomermaanden.
Zwartwerk gewit?
De gewijzigde wetgeving lijkt het laatste motief van werkgevers om studenten zonder contract aan het werk te zetten, weg te nemen. Uit een rondvraag bij de Randstad-consultants blijkt immers dat het voor werkgevers vroeger een stuk moeilijker was om studenten te vinden voor korte opdrachten.
Jan Denys, arbeidsmarktspecialist van Randstad: “Logisch, want een opdracht van enkele uren betekende dat ze een volledige werkdag verloren. Ze gaven dus de voorkeur aan opdrachten van volledige dagen. Sinds begin 2017 slagen onze consultants er veel vlotter in om studenten in te schakelen voor korte opdrachten. Voor werkgevers zijn er dan ook geen objectieve redenen meer om studenten zonder contract aan het werk te zetten. De risico’s van zwartwerk wegen immers niet op tegen de voordelen van het nieuwe – erg flexibele en voordelige – systeem van 475 werkuren.”
Randstad voorspelt overigens ook nog dat dit jaar een recordaantal studenten aan het werk zal gaan en dat het record van vorig jaar (502.297, bron RSZ) verbroken zal worden.
Bron: Randstad (randstad.be)