< Terug naar overzicht

HR Square-seminarie. Talentmanagement kritisch herbekeken

Donderdag 5 december 2019 | Kartuizercenter, Mechelen

De identificatie en ontwikkeling van talenten is een kernactiviteit van elke leidinggevende. Het is de sleutel tot het opbouwen van een duurzaam concurrentievoordeel via het optimaal benutten van het menselijk kapitaal.

Talentmanagement is het geheel van activiteiten die mee de organisatiestrategie realiseren via het beantwoorden van de talentuitdagingen van de organisatie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het identificeren van kritische functies, de versnelde ontwikkeling van medewerkers in talent pools om deze functies in te vullen, retentie-acties naar medewerkers met een hoog vertrekrisico,…

Talentmanagement gaat dus uit van de veronderstelling dat een bepaalde groep werknemers een op maat actieplan nodig heeft, gezien hun impact op de organisatiedoelstellingen groter zou zijn dan deze van de ‘gemiddelde’ werknemer. Een relatief groter deel van de middelen van de organisatie wordt dan ook geïnvesteerd in het identificeren, aantrekken, ontwikkelen, motiveren en binden van deze talenten. Deze onevenredige investering in talenten wordt gerechtvaardigd door de hogere opbrengsten die deze talenten opleveren via hun bijdrage aan de realisatie van de organisatiestrategie en de idee dat zij de toekomst uitmaken van de organisatie. Het zijn deze talenten die worden voorbereid om door te groeien in de organisatie en dus het toekomstig leiderschap vormen.

Sommige stromingen stellen het voorgaande in vraag. Zo is er, zowel in de academische literatuur als in de HR-praktijk, een trend merkbaar naar ‘inclusief’ talentmanagement waarbij men veronderstelt dat alle werknemers wel ‘een talent’ hebben en dat organisaties een morele plicht hebben om het potentieel van al hun werknemers te benutten. Dit pleidooi voor meer inclusiviteit wordt onder meer gemotiveerd door de angst voor het benadelen of demotiveren van werknemers die niet tot de talent pool van hun organisatie zouden behoren. Impliciet wordt dus ook in deze benadering verondersteld dat exclusief talentmanagement enkel ‘goed’ is voor werknemers geïdentificeerd als talenten, en minder positieve neveneffecten heeft voor de andere werknemers.

Kloppen deze vaak gehoorde, maar zelden getoetste veronderstellingen over talent management?

In dit seminarie stellen professor Nicky Dries en onderzoeker Anand Van Zelderen (KU Leuven) exclusief de resultaten voor van een onderzoek waarin ze peilde naar de overtuigingen en ervaringen van (HR-)managers met betrekking tot de reacties van werknemers op talentmanagementprogramma’s. Het opzet is de impact van deze programma’s te ontdekken en efficiëntere oplossingen te helpen ontwikkelen.

Lesley Vanleke (TalentLogiQs) bekijkt met ons hoe een organisatie haar talentbeleid meer aansluiting doen kan doen vinden bij hedendaagse loopbanen waarin voldoening en zelfsturing centraal staan

In interactieve workshops gaan we op basis van praktijkgetuigenissen dieper in op de problematiek. De workshops worden begeleid door:

 • Siska D’Hoore (Head of HR Management, Nationale Bank van België): ‘Talent Management: uitdagingen en leerpunten.’
 • Katrien D’Haeseleer (Group Head Talent Management, Puratos): ‘Talent Review: input voor waardevolle feedback.’
 • Rutger Joris (HR Business Partner, Huntsman) en Ingrid De Backer (Talent Review & Succession Consultant bij Huntsman): ‘Optimalisatie van de Talent Review: focus op ontwikkeling van high potentials.’

Datum en plaats

Donderdag 5 december 2019
van 10.30 tot 16.00 uur

Kartuizercenter
Begijnenstraat 22
2800 Mechelen

Tijdsschema

 • 10.00: Ontvangst met koffie
 • 10:30: Nicky Dries en Anand Van Zelderen (KU Leuven)
 • 11:30: Lesley Vanleke (TalentLogiQs)
 • 12:15: Lunchpauze
 • 13:15: Workshops
 • 15:30: Afsluitend panelgesprek met de sprekers
 • 16:00: Netwerkdrink

Deelnamevoorwaarden

 • Dit seminarie staat uitsluitend open voor interne verantwoordelijken HR.
 • De deelnameprijs bedraagt 250 € (+ 21% btw) voor leden van HR Square en 500 € (+ 21% btw) voor niet-leden.
 • Indien drie leden van uw organisatie betalend deelnemen, komt een vierde gratis.
 • Annuleren kan niet, vervanging is altijd mogelijk.

Inschrijving

Inschrijven kan door middel van onderstaand formulier of door een e-mail met uw volledige contact- en facturatiegegevens (inclusief een eventuele bestelbon of bestelnummer) te sturen naar Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be).

Met de steun van:


Schrijf u hier inFacturatiegegevens

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen