Akkoord over zware beroepen bij ambtenaren: pensioen kan ten vroegste vanaf 60

Voor de privésector liepen de gesprekken volledig vast, voor de ambtenaren gaat het dossier van de zware beroepen daarentegen wel vooruit. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en de overheidsvakbonden stemden in met een oriëntatienota, waarin de algemene principes worden vastgelegd.

Wie een zware job heeft, zal vroeger met pensioen kunnen. Wie toch beslist om langer door te werken, krijgt in ruil een hogere pensioenuitkering. Hoe langer je een zwaar beroep hebt gedaan, hoe meer rechten je opbouwt. Maar er zijn grenzen ingebouwd: niemand zal voor zijn zestigste kunnen stoppen met werken. Ook moet je minstens vijf jaar een zwaar beroep hebben gehad om in aanmerking te komen voor de gunstige regeling.

De vier criteria

Maar wanneer wordt je job als ‘zwaar’ beschouwd? Er zullen vier criteria gehanteerd worden:

  • Moeilijke uurroosters (nachtwerk of ploegenarbeid).
  • Fysiek zware arbeid (bijvoorbeeld veel heffen).
  • Psychologische en emotionele belasting (stress).
  • Veiligheidsrisico’s (zoals een agent of brandweerman).

Daarmee bouwt de openbare sector verder op een eerder akkoord tussen de vakbonden en werkgevers vorig jaar. Sommige beroepen zijn echter zwaarder dan andere. Wie voldoet aan meer dan één criterium, bouwt extra rechten op. Een politieagent die nachtwerk doet én veiligheidsrisico’s loopt (twee criteria), zal vroeger met pensioen kunnen dan een leerkracht, die enkel geconfronteerd wordt met emotionele belasting (één criterium).

Let wel, de concrete invulling van welke groep een zwaar beroep heeft, volgt later. Op basis van deze oriëntatienota werkt minister Bacquelaine een algemeen wetsontwerp uit, dat nog voor eind dit jaar op de regeringstafel belandt. Begin 2018 starten op basis daarvan nieuwe gesprekken met de vakbonden, die de verdere uitwerking op punt moeten stellen.

Privésector

Minister Bacquelaine hoopt dat dit succes het dossier in de privésector in gang kan zetten. Hoewel vakbonden en werkgevers er niet in slaagden een regeling uit te werken, lopen de gesprekken discreet door. Ook voor werknemers en zelfstandigen wil Bacquelaine voor eind dit jaar een oplossing op de regeringstafel brengen.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.