In 2007 werd Onkelinx manager analytische diensten. “Het was een sitefunctie waar het helikopterbeeld vanuit mijn staffunctie en het klantenbeeld vanuit mijn productieperiode heel goed van pas kwam.”
“Het fit maken en houden van de organisatie voor een veranderende wereld van de toekomst zag ik als mijn belangrijkste uitdagingen. Er waren immers verschillende ‘bedreigingen’: de groeiende concurrente op de externe markt, de aankomende pensioengolf bij de analyse-medewerkers en dus het verlies van kennis en de toenemende wensen van onze klanten”, licht Onkelinx toe.
Enkele van haar belangrijkste realisaties zijn het uitdenken en invoeren van een traineepool die nieuwe medewerkers gedurende 6 maanden intens ‘kneedt’ tot flexibele en multifunctioneel inzetbare laboranten die de hele organisatie kennen alvorens ze worden toegekend aan een vaste arbeidsplaats. Ze zorgde ook voor continue verbeteringsteams volgens het lean-management-principe, een structuur die de medewerkers de kans gaf mee te denken bij het optimaliseren van de dienst. Uiteindelijk gaat het om het permanent werken aan de value proposition voor de interne klanten van de analytische diensten om zo een stapje voor te blijven op de externe markt.
“Ik kon hiervoor rekenen op een fantastisch sterk en gemotiveerd team dat al deze uitdagingen tot een succes brachten. Voorlopen op de rest werd onze gemeenschappelijke leuze”, vertelt Onkelinx.
Sinds deze zomer is An Onkelinx talentmanager van BASF. Daardoor is ze verantwoordelijk voor selectie en werving, alsook voor vorming van de BASF-medewerkers en de loopbaanbegeleiding van de BASF-arbeiders en bedienden. Ook het onderhouden van de goede relaties met de ‘strategische onderwijspartners’ hoort tot haar takenpakket en dit via een in 2010 vernieuwd stagebeleid.
“Met een team van een elftal gemotiveerde medewerkers proberen we de ‘oorlog om talent’ bij te blijven. De grote uitdaging zal nu net deze ‘oorlog’ zijn. Hoe houden we ons bedrijf bekend als een aantrekkelijke werkgever? Hoe zorgen we voor voldoende instroom om de pensioengolf en de braindrain voor te blijven? En hoe zorgen we ervoor dat alle mensen die we aan boord hebben morgen nog even gemotiveerd zijn als de dag van vandaag ?”, stipt Onkelinx aan.