Angst voor personeelsverloop na crisis

ArbeidsmarktHerstructureringLeiderschap en CoachingMotivatieRetentie en verloopTraining
Bovenstaande conclusie komt uit een wereldwijd onderzoek van Deloitte onder 319 managers. Steeds meer van die managers denken dat het einde van de crisis in zicht is, maar 42 procent zegt dat het reduceren van het personeelsbestand de hoogste prioriteit heeft. Training en ontwikkeling (24 procent) en retentie (22 procent) zijn voor minder managers de prioriteit.
Nochtans realiseren ze zich dat wanneer ze te veel talent laten gaan, ze de recessie voor het eigen bedrijf kunnen verlengen. Twee derde van de managers is bang dat toptalent wegloopt aan het einde van de crisis. Aan HR-verantwoordelijken om te inventariseren op welke plekken het essentiële toptalent zit en hen te blijven boeien. Deloitte geeft enkele tips.

Hoe behoud je toptalent?

 • Houd de beloning in de gaten. Bij veel bedrijven is de groei daarvan gekoppeld aan prestaties. Zorg er daarom voor dat medewerkers voldoende kunnen blijven presteren en beloon dat dan ook. Misschien niet op alle niveaus, maar de toppers moeten weten dat je ze blijft waarderen, ook in deze moeilijke tijden.
 • Betrek je toptalent bij de bedrijfsstrategie om de crisis door te komen. Bijvoorbeeld: als je een reorganisatie moet doorvoeren, geef dan een van je toptalenten de leiding daarover. Op die manier kunnen ze meedenken met de toekomst van de organisatie.
 • Blijf werken aan leiderschapsontwikkeling. Veel leiders hebben alleen geleerd om leiding te geven bij mooi weer. Maar het vraagt heel andere vaardigheden om in deze tijden leiding te geven.
 • Draai de geldkraan voor training en ontwikkeling niet helemaal dicht. Dat is een fout die in het verleden te vaak gemaakt is. Je moet na afloop een enorme inhaalslag plegen en bovendien demotiveert het medewerkers. Blijf dus gericht ontwikkelen en trainen.
 • Bron: P&O Actueel, Deloitte ‘Talent – Clearing the hurdles to recovery’

  Senior HR Business Partner

  DP World Antwerp

  HR talent werving en selectie

  UZ Leuven

  Projectleider soft HR

  Motena

  Projectbeheerder HR Analytics

  Actiris

  HR Directeur

  Groep DIlbeek

  Learning and Development specialist

  Helden Van Het Zol

  HR Adviseur Social Affairs

  Aldi Holding

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

  Abonneer en krijg meer!

  Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

  HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

  Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

  Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.