Bij wie in de eerste helft van dit jaar solliciteerde bij de gemeente Den Haag, maakten ambtenaren de naam, geboorteplaats en het geboorteland onleesbaar op de brief en het cv. Pas daarna ging alle informatie naar de sollicitatiecommissie.
Een beloftevol proefproject, want wie vroeger pessimistisch was, dacht nu wel een eerlijke kans te hebben op een sollicitatiegesprek. De gemeente gaat het systeem nu zelfs inzetten in de hele ambtelijke organisatie. Wel opmerkelijk: de kans voor mensen met een migratie-achtergrond om op gesprek te komen, steeg maar met 1 procentpunt. Van 7 procent in 2015 tot 8 procent nu.
Bevestiging
Eerdere studies in Nederland, Duitsland en Zweden gaven al aan dat anoniem solliciteren vaak veel minder loont dan gehoopt. De meest gezaghebbende proef ooit was er een in Frankrijk, bij meer dan duizend bedrijven. Het ging om zowel hoog- als laagopgeleide jobs. Tot ieders verbazing kregen minder mensen met een migratie-achtergrond een baan. Hetzelfde gold voor wie uit een achtergestelde wijk kwam.
Want als je anonimiseert, voorkom je ook positieve discriminatie. Als je bij een niet-anonieme brief ziet dat het om iemand van vreemde origine gaat, kun je nog vergoelijken dat die persoon het even wat moeilijker zal hebben gehad, dat hij een taalprobleem moest wegwerken op school. Of dat hij geen sociaal netwerk heeft om een goed cv op te stellen. Die zaken kunnen bij een anonieme brief niet meer worden gecompenseerd.
Bron: De Morgen (demorgen.be)