De Total Workforce Index (TWI) van HR-dienstverlener ManpowerGroup analyseert de arbeidsvoorwaarden, het beheer en de retentie van het talent dat bedrijven nodig hebben om te groeien. De studie geeft elk land bovendien een aparte score voor de medewerkers met een vast en met een flexibel arbeidscontract (interim, contracten van bepaalde duur, …). Het land met de hoogste score wordt beschouwd als het land met de meest aantrekkelijke arbeidsmarkt.
Nieuw-Zeeland voert de wereldranking aan, op de voet gevolgd door Hongkong, Singapore, Canada en de Verenigde Staten. Op Europees niveau (EMEA) nemen Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Estland en Nederland de leiding. In vergelijking met de ons omringende landen, moet België (14de) het Verenigd Koninkrijk (2de) laten voorgaan, net zoals Nederland (6de) en Zwitserland (7de) trouwens. Maar het staat wel voor Duitsland (16de), Spanje (20ste), het Groothertogdom Luxemburg (21ste), Italië (34ste) en Frankrijk (slechts 39ste).
België: de sterktes en zwaktes
Met een 25ste plaats op de wereldranglijst en een 14de op EMEA-niveau bewijst België dat het sterke troeven heeft. Toch wijst het rapport ook op een aantal terugkerende zwakke punten. Op de ranking voor medewerkers met een vast contract (Permanent Workforce Index) bekleedt België plaats 34, terwijl het voor flexmedewerkers (Contingent Workforce Index) op 32 staat.
Ons land kan buigen op geschoolde arbeidskrachten met een goede taalvaardigheid. Maar met een werkgelegenheidsgraad van 62,8 procent en een verouderende beroepsbevolking krijgt onze arbeidsmarkt in de toekomst waarschijnlijk te kampen met een groeiend tekort aan talent. Ondanks de maatregelen om de arbeidskosten te drukken, blijft juist dat de achillespees van België. En dat terwijl de bedrijven voortdurend onder financiële druk staan.
Ons wettelijk kader is wel verbeterd en het internationale rapport houdt ook al rekening met de recente wet Werkbaar Wendbaar Werk, alsook met de nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om hun flexibiliteit te verbeteren. Maar tegelijk wijst de TWI op de zware administratieve rompslomp in ons land.
Ten slotte kan België ook beter doen op het vlak van productiviteit, vooral dan als het gaat om de efficiëntie van de arbeidsmarkt. Gelukkig kan ons land wel bogen op een uitstekende technologische uitrusting.
Bron: ManpowerGroup (manpowergroup.be)