Arbeidsrecht: Alcohol en drugs: een verplicht beleid. Stoned op de werkvloer?

HR Square 72
Essentie ■ Elk privébedrijf moet voor 1 april 2010 een preventief alcohol- en drugbeleid voeren. ■ Dit beleid legt de nadruk op preventie en is allereerst gericht op het voorkomen van functioneringsproblemen. ■ Het testen op alcohol- en druggebruik kan deel uitmaken van het preventief beleid (onder strikte voorwaarden). ■ Alle maatregelen moeten worden opgenomen in het arbeidsreglement. ■ De bestaande preventiestructuren spelen een belangrijke rol bij het realiseren van dit beleid. Het gebruik van alcohol en drugs op de werkvloer heeft vele nadelige gevolgen. Denk maar aan absenteïsme, te laat komen, motivatiedaling, productiviteitskrimp en imagoverlies. Bij alcohol- en drugsgebruik is de kans op arbeidsongevallen twee tot vier keer hoger. Zo’n 15 procent tot 30 procent van de arbeidsongevallen gebeurt mee onder invloed van alcohol. Ook voor collega’s zijn er nefaste gevolgen, zoals het verhogen van de werkdruk, een slechte sfeer en zelfs het risico op grensoverschrijdend gedrag (zoals verbale...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.