Arbeidsrecht. Andere regels dan voor voltijdse medewerkers. Overuren voor deeltijdse medewerkers

HR Square 132
Bij een piek in de productie of onverwachte bestellingen kan het nodig zijn werknemers langer te laten werken. De regel is duidelijk voor voltijdse werknemers: bij overschrijding van de overurengrenzen zal in principe zowel overloon als inhaalrust verschuldigd zijn. Hoe zit het echter met de deeltijdse werknemers? Voor hen is de regelgeving iets complexer. Niet alleen in geval van overuren, maar ook bij iedere afwijking van hun gewoonlijke uurrooster moeten een aantal regels worden nageleefd. De belangrijkste principes worden hier besproken. I. Verschil tussen bijkomende prestaties en overuren Overuren In principe is er bij deeltijdse werknemers slechts sprake van overuren, indien de overurengrens van de voltijdse werknemers wordt overschreden. De ‘klassieke’ overuurgrenzen zijn 9 uur per dag en 40 uur per week. Bij overschrijding van deze grenzen is er sprake van overuren. In vele sectoren en ondernemingen zijn deze grenzen verlaagd. Het zal dus in principe zelden voorkomen dat een...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.