Arbeidsrecht: Arbeidsrechtelijke aspecten van evaluaties. Kan de evaluatie ook juridisch door de beugel?

HR Square 124
Essentie ■ De weinig consequente manier waarop evaluaties vaak worden ingevuld, maakt ze waardeloos als instrument voor een gericht personeelsbeleid én kan juridische implicaties hebben. ■ Een aangifte bij de Privacycommissie is in elk geval verplicht wanneer de resultaten van een evaluatie op een geautomatiseerde wijze worden verwerkt in een databank. ■ Zorg ervoor dat er geen enkele indruk van discriminatie gewekt wordt. ■ Hou ook rekening met de taalwetgeving bij evaluaties. In deze bijdrage geven we een overzicht van de belangrijkste arbeidsrechtelijke implicaties van evaluaties. We vinden deze wetgeving vooral als er sprake is van ontslag, privacy, discriminatie, bonussen en het respecteren van de taalwetgeving. Evaluaties en ontslag Een lijnmanager klopt bij de personeelsdienst aan met ‘een moeilijk ontslag’ van een werknemer die al jaren ondermaats presteert. De betrokkene is erg negatief ingesteld, weigert informatie te delen en maakt tal van fouten door slordigheid en nonchalance. Wanneer de personeelsdienst...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.