Arbeidsrecht. Brutale privémail van werknemer: geldig bewijs voor dringende reden?

HR Square 201
Volgens de Wet Elektronische Communicatie is het in principe strafbaar om met opzet kennis te nemen van het bestaan van informatie die via elektronische weg is verstuurd en niet persoonlijk bestemd is voor de persoon die ervan kennisneemt. De werkgever die het e-mailverkeer tussen zijn werknemer en een derde aanwendt in het kader van een ontslag om dringende reden, schendt deze bepaling waardoor het bewijs van de dringende reden onrechtmatig verkregen zal zijn.Traditioneel moet de rechter het onrechtmatig verkregen bewijs uit de debatten weren en kan een ontslag om dringende reden dus niet gesteund worden op een dergelijk bewijs. Deze uitsluitingsleer werd echter in 2003 al sterk genuanceerd door het zogenaamde Antigoon-arrest, op basis waarvan het gebruik van onrechtmatig bewijs enkel nog verboden is wanneer:- op straffe van nietigheid voorgeschreven vormvoorwaarden worden geschonden- de betrouwbaarheid van het bewijs wordt aangetast- het gebruik van het bewijs in strijd is met het...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.