Arbeidsrecht Concurrentie na ontslag. Ex-werknemer concurreert met ex-werkgever: wat mag (niet)?

HR Square 68
Tijdens de arbeidsovereenkomst mag een werknemer zijn werkgever logischerwijze niet beconcurreren. Hij moet zich onthouden van om het even welke vorm van concurrentie. In hoeverre geldt dat ook na het ontbinden van de arbeidsovereenkomst? Uitgangspunt: vrijheid Na het einde van de arbeidsovereenkomst herwint de werknemer in principe zijn concurrentievrijheid, tenzij hij gebonden is door een geldig concurrentiebeding, dat bovendien ook nog uitwerking moet hebben. Veelal ontbreekt het concurrentiebeding evenwel. Of het is niet rechtsgeldig, het heeft geen uitwerking of er wordt afstand van gedaan omdat de ex-werkgever niet bereid is om zijn ex-werknemer, bovenop de reeds verschuldigde vergoedingen naar aanleiding van het ontslag, nog een concurrentievergoeding uit te betalen. In vele gevallen staat het de ex-werknemer op dat ogenblik vrij om in zee te gaan met de concurrentie of om een eigen concurrerende onderneming op te richten. Wettelijke en conventionele beperkingen De concurrentievrijheid is evenwel niet onbeperkt. Wettelijke bepalingen stellen...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.