Arbeidsrecht. De vele gevolgen van een speciaal statuut. Gezocht: handelsvertegenwoordiger

HR Square 101
Eerst komt het erop aan duidelijk te onderscheiden wie handelsvertegenwoordiger is en wie ‘gewone bediende’. Wat zeggen de wet en de rechtspraak? 1. Wie is handelsvertegenwoordiger? 1.1. Wettelijke begripsomschrijving De Arbeidsovereenkomstenwet definieert de handelsvertegenwoordiger als “de werknemer [die] zich verbindt tegen loon cliënteel op te sporen en te bezoeken met het oog op het onderhandelen over en het sluiten van zaken […] onder het gezag, voor rekening en in naam van één of meer opdrachtgevers.” Deze definitie bevat vier essentiële elementen, die verenigd moeten zijn om te kunnen spreken van een handelsvertegenwoordiger: ■1. De werknemer moet klanten opsporen. Dit betekent dat hij actief aan prospectie doet en zoekt naar nieuwe potentiële klanten. Een verkoper die een vaste portefeuille van klanten beheert, zonder de opdracht om nieuwe klanten te zoeken, zal doorgaans niet als een handelsvertegenwoordiger beschouwd worden. ■2. De handelsvertegenwoordiger bezoekt zijn (potentiële) klanten. Een werknemer die louter per telefoon...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.