Arbeidsrecht: Gesloten wegens… staking!

HR Square 29
Er bestaat geen wettelijke definitie van het begrip staking. Algemeen wordt aanvaard dat het recht op staking inhoudt dat werknemers op een vreedzame wijze het werk kunnen neerleggen, waarbij eveneens vreedzame piketten worden gevormd. Piketten die de werkgever, werkwillige werknemers en derden zoals leveranciers en klanten, de toegang tot het bedrijf ontzeggen, zijn niet vreedzaam en overstijgen dus het stakingsrecht. De Belgische grondwet bevat geen positief recht op staken. Wel heeft de Belgische wetgever bij wet van 11 juli 1990 het Europees Sociaal Handvest goedgekeurd dat het recht op collectieve actie, met inbegrip van het recht op staken, erkent. Werknemers in België beschikken dus over een individueel recht om deel te nemen aan een staking. Dit recht wordt wel aan een aantal voorwaarden gekoppeld. > Wie kan staken? In essentie hebben alle werknemers een individueel recht op staken en kunnen stakingen in principe plaatsvinden in iedere sector, regio, onderneming of...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.