Arbeidsrecht: Het bewijs van de dringende reden

HR Square 36
De werkgever is verplicht in het kader van een ontslag wegens dringende reden het bewijs van de feiten bij te brengen. Hij mag de motieven, ingeroepen in de ontslagbrief, bewijzen door alle wettelijke middelen. Hij zal echter vaststellen dat de regelmatigheid of de overtuigingskracht van het bewijs op bepaalde grenzen kan botsen. De rechter zal in het kader van een procedure geen rekening houden met bewijs dat hij als onregelmatig beschouwd. Het is ook mogelijk dat het bewijs hem niet kan overtuigen. Blijft er twijfel bestaan over een bepaalde fout, dan speelt dit in het voordeel van de werknemer. Het gevolg hiervan is dat de werkgever de arbeidsovereenkomst ten onrechte wegens dringende reden heeft beëindigd en dat hij aan de werknemer een verbrekingsvergoeding moet betalen. > Bewijsmiddelen Idealiter geeft de werknemer de feiten gewoon toe. Dit is echter niet vaak het geval. De werkgever zal dus doorgaans zelf op zoek...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.