Arbeidsrecht: Het einde van een tijdperk. Wie kan nog met brugpensioen?

HR Square 109
Essentie ■ De regering wil de activiteitsgraad in België opkrikken. Vanuit dat perspectief is het brugpensioen een hinderpaal. ■ Het brugpensioen wordt geleidelijk aan teruggedrongen en ontmoedigd door de voorwaarden ervoor te verstrengen. ■ Vooral het optrekken van de vereiste anciënniteit maakt brugpensioen op 58 jaar binnenkort zeer moeilijk haalbaar, zeker voor werknemers met een hogere opleiding. ■ Voor de werkgevers is het brugpensioen duurder geworden. Voor de brugpensioenen sinds april 2010 wordt de werkgeversbijdrage berekend op het maandelijkse bruto bedrag van de aanvullende vergoeding. Toen de federale regering-Verhofstadt in 2005 het Generatiepact afsloot, stonden de vakbonden wekenlang op de barricades “om het brugpensioen te redden.” Uiteindelijk werd het Generatiepact op een aantal punten aangepast en werden allerhande overgangsregimes ingesteld. Mee daardoor leek er al bij al weinig te veranderen. Meer dan vijf jaar later komt het Generatiepact op kruissnelheid en wordt duidelijk dat de mogelijkheden om met brugpensioen te...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.