Arbeidsrecht: Het einde van een tijdperk. Wie kan nog met brugpensioen?

HR Square 109
Essentie ■ De regering wil de activiteitsgraad in België opkrikken. Vanuit dat perspectief is het brugpensioen een hinderpaal. ■ Het brugpensioen wordt geleidelijk aan teruggedrongen en ontmoedigd door de voorwaarden ervoor te verstrengen. ■ Vooral het optrekken van de vereiste anciënniteit maakt brugpensioen op 58 jaar binnenkort zeer moeilijk haalbaar, zeker voor werknemers met een hogere opleiding. ■ Voor de werkgevers is het brugpensioen duurder geworden. Voor de brugpensioenen sinds april 2010 wordt de werkgeversbijdrage berekend op het maandelijkse bruto bedrag van de aanvullende vergoeding. Toen de federale regering-Verhofstadt in 2005 het Generatiepact afsloot, stonden de vakbonden wekenlang op de barricades “om het brugpensioen te redden.” Uiteindelijk werd het Generatiepact op een aantal punten aangepast en werden allerhande overgangsregimes ingesteld. Mee daardoor leek er al bij al weinig te veranderen. Meer dan vijf jaar later komt het Generatiepact op kruissnelheid en wordt duidelijk dat de mogelijkheden om met brugpensioen te...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.