Arbeidsrecht: Hoofdelijke aansprakelijkheid voor loonschulden. Opdrachtgever draait op voor lonen die (onder)aannemer niet betaalt

HR Square 122
De Poolse (onder)aannemer op wie u een beroep doet voor de constructie van daken op uw verkaveling factureert u gemiddeld 10 euro per uur per werknemer die hij tewerkstelt. Dient u zich zorgen te maken? Ja, in de mate dat de Poolse aannemer zelf een centje wil overhouden aan de werkzaamheden en het uurloon van de Poolse werknemers dus een fractie is van die 10 euro. In de toekomst zal de opdrachtgever of aannemer die voor de uitvoering van bepaalde werken of activiteiten een beroep doet op een (onder)aannemer die op zwaarwichtige wijze tekortkomt aan zijn verplichting om tijdig het (correcte) loon van zijn werknemers te betalen, hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de betaling van die lonen, zij het binnen bepaalde grenzen. Welke activiteiten worden geviseerd? De hoofdelijke aansprakelijkheid voor de loonschulden zal alleen gelden voor bepaalde risicosectoren of –activiteiten, waar sociale dumping frequent en hardnekkig is. Tijdens de parlementaire voorbereidingen...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.