Arbeidsrecht – In de rechtbank

HR Square 121
Ontslag om dringende reden en bewijslast: let op voor de valkuilen Een ontslag om dringende reden is de zwaarste sanctie die een werkgever of werknemer kan treffen. Daarom heeft de wetgever strenge voorwaarden opgelegd. Zo moet een ontslag om dringende reden zowel beantwoorden aan bepaalde inhoudelijke vereisten (de feiten moeten zo erg zijn, dat de samenwerking ‘definitief en onmiddellijk onmogelijk wordt’) als aan strikte vormvereisten. Bovendien moet de ontslaggevende partij de ingeroepen dringende reden effectief kunnen bewijzen. En daar liggen enkele hachelijke valkuilen… Om die valkuilen te achterhalen, focussen we op enkele reële cases. De eerste zaak handelt over een ontslag om dringende reden van een winkelbediende. Alvorens de ontslagprocedure op te starten – het ging om een kandidaat-personeelsafgevaardigde – had eerst een ondervraging plaatsgevonden waarbij een privédetective de bediende had geconfronteerd met de feiten die hij had vastgesteld. Tijdens dat verhoor erkende de bediende dat ze geld had weggenomen...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.