Arbeidsrecht – In de rechtbank

HR Square 124
Preventie-adviseur of niet, dat is de vraag… Een (interne of externe) preventie-adviseur geniet van een bijzondere ontslagbescherming (W. 20 december 2002). De werkgever moet vooraf een strikte procedure volgen en het ingeroepen ontslagmotief moet beantwoorden aan bepaalde inhoudelijke vereisten. Bij twijfel of onduidelijkheid is de sanctie niet mals: een beschermingsvergoeding van twee of zelfs drie jaar loon, afhankelijk van de anciënniteit van de preventie-adviseur. In de praktijk is het echter niet altijd even duidelijk wie nu al dan niet als preventie-adviseur kan worden beschouwd. Het arbeidshof van Antwerpen onderzocht of een werknemer die in dienst trad bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk als ‘ergonoom’ – en naar eigen zeggen zijn takenpakket uitgebreid zag als preventie-adviseur-ergonomie – recht heeft op een beschermingsvergoeding als preventie-adviseur. De ontslagen werknemer argumenteerde uiteraard dat hij fungeerde als preventie-adviseur, wat werd tegengesproken door de externe dienst/werkgever. Autonoom? Het arbeidshof onderzocht de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.