Arbeidsrecht: in de rechtbank

HR Square 63
Excessief privégebuik van e-mail en internet, een dringende reden? De essentie van een arbeidsovereenkomst is dat de werknemer betaald wordt om werk te verrichten. Als een werknemer zijn arbeidstijd ‘misbruikt’ door voor privédoeleinden e-mails te versturen, te chatten of te surfen op het internet, wordt dit door de meeste werkgevers als een grove tekortkoming ervaren. Mag een werknemer in dat geval worden ontslagen om dringende redenen? De arbeidsrechtbank te Brugge heeft zich recentelijk uitgesproken over het ontslag om dringende reden van een werkneemster, die werd ontslagen wegens excessief gebruik van e-mail voor privédoeleinden tijdens de arbeidstijd. De werkneemster zou dagelijks tientallen e-mails hebben verstuurd naar haar partner, waardoor ze haar arbeidstaken verwaarloosde. Volgens de werkgever was de werkneemster ongeveer vijf uur per dag bezig met het opstellen, lezen en versturen van privémails. De arbeidsrechtbank oordeelde dat het ontslag om dringende reden niet kon worden weerhouden. Ten eerste kon de werkgever...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.