Arbeidsrecht: in de rechtbank

HR Square 71
Vakantieplanning ondanks weigering werkgever: insubordinatie? Een werkgever ontsloeg een secretaresse om dringende reden, omdat haar gedrag hem ervan overtuigde dat ze niet zou komen werken op enkele aangevraagde, maar geweigerde vakantiedagen. Het arbeidshof van Luik boog zich over de zaak. Een werknemer is volgens artikel 17, 2° van de Arbeidsovereenkomstenwet verplicht om te handelen volgens de bevelen en de instructies die hem door zijn werkgever worden gegeven. Wanneer een werknemer dit gezag miskent, dan spreekt men van ‘insubordinatie’. Insubordinatie vormt een contractuele wanprestatie en kan daarom aanleiding geven tot het opleggen van een sanctie, bijvoorbeeld één van de tuchtsancties die vermeld zijn in het arbeidsreglement. Indien de insubordinatie zo ernstig is, dat het vertrouwen van de werkgever er onherroepelijk door wordt aangetast, dan kan de werkgever overgaan tot een ontslag wegens dringende reden, wat aanzien wordt als de zwaarste sanctie in het arbeidsrecht. Rekening houden met omstandigheden De rechtspraak heeft...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.