Arbeidsrecht – in de rechtbank: Is verkorte opzeggingstermijn voor 65-plussers discriminatoir?

HR Square 102
Een ontslagen bediende van 65 jaar was niet tevreden met de beperkte opzeggingstermijn die geldt voor zijn leeftijd. Hij vorderde een aanvullende opzeggingsvergoeding van 22 maanden loon. De zaak kwam voor de arbeidsrechtbank in Antwerpen. Kreeg de bediende gelijk? Oudere werknemers hebben meestal een vrij hoge anciënniteit. Voor bedienden heeft dit tot gevolg dat bij toepassing van de normale ontslagregels een lange opzeggingstermijn zou moeten worden gerespecteerd. Om die reden heeft de wetgever bepaald dat de werkgever een einde kan stellen aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van een bediende die de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt (en die dus met rustpensioen kan) met een verkorte opzeggingstermijn. Die verkorte opzeggingstermijn bedraagt drie of zes maanden naargelang van de anciënniteit van de werknemer (minder of meer dan vijf jaar anciënniteit). Een ontslagen bediende van 65 jaar was echter niet tevreden met deze beperkte opzeggingstermijn en vond dat hij, op basis...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.