Arbeidsrecht – In de rechtbank. Relevante uitspraken in arbeidsrecht, geselecteerd door Sara Torrekens, advocaat en counsel bij Claeys & Engels.

HR Square 140
Mag werkgever snoeien in het aantal overuren?  De arbeidsrechtbank van Antwerpen diende zich onlangs uit te spreken over de vraag of een werkgever het aantal overuren dat een werknemer jarenlang op een structurele basis had gepresteerd, eenzijdig kon verminderen door de meerprestaties te beperken.  Een werkgever mag maar in beperkte mate de arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigen. Zo mogen de ‘essentiële bestanddelen van de arbeidsovereenkomst’ niet op eenzijdige wijze aanzienlijk worden gewijzigd. Doet de werkgever dat toch, dan kan de werknemer zich beroepen op ‘impliciet ontslag’ en kan hij een opzegvergoeding eisen. De werknemer kan eventueel ook aan de rechtbank verzoeken de werkgever het bevel op te leggen de essentiële bestanddelen van de arbeidsovereenkomst (opnieuw) te respecteren. Het geval waarover de Antwerpse arbeidsrechtbank zich recentelijk diende te buigen, betrof een dergelijke (vrij uitzonderlijke) claim.  Structureel overwerk  De werknemer woont als conciërge van de onderneming in een conciërgewoning. Zijn arbeidsovereenkomst houdt een 39-urenweek...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.