Arbeidsrecht – In de rechtbank: Relevante uitspraken in arbeidsrecht, geselecteerd door Sara Torrekens, advocaat en counsel bij Claeys & Engels.

HR Square 118
Niet-concurrentiebeding, maar kunt u wel concurreren? Een werkgever die geen afstand doet van een niet-concurrentiebeding binnen de 15 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst, kan de werknemer een forse vergoeding moeten uitbetalen. Dan moet er wel een bestaansvoorwaarde zijn voor het niet-concurrentiebeding. Hoezo? Een ex-werknemer is na het einde van de arbeidsovereenkomst in principe vrij om zijn ex-werkgever concurrentie aan te doen. De enige grens die niet mag worden overschreden, is die van oneerlijke concurrentie. Deze vrijheid kan beperkt worden door een niet-concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst. Dat verbiedt de ex-werknemer om gedurende een bepaalde periode concurrerende activiteiten uit te oefenen in het gebied waar hij of zij werkzaam was. Opdat men zich op een niet-concurrentiebeding kan beroepen, moet aan verschillende voorwaarden voldaan zijn. Zo moet de werknemer de mogelijkheid hebben om de onderneming die hij heeft verlaten, daadwerkelijk nadeel te berokkenen. Dit betekent dat op het ogenblik van de...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.