Arbeidsrecht – In de rechtbank: Relevante uitspraken in arbeidsrecht, geselecteerd door Sara Torrekens, advocaat en counsel bij Claeys & Engels.

HR Square 118
Niet-concurrentiebeding, maar kunt u wel concurreren? Een werkgever die geen afstand doet van een niet-concurrentiebeding binnen de 15 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst, kan de werknemer een forse vergoeding moeten uitbetalen. Dan moet er wel een bestaansvoorwaarde zijn voor het niet-concurrentiebeding. Hoezo? Een ex-werknemer is na het einde van de arbeidsovereenkomst in principe vrij om zijn ex-werkgever concurrentie aan te doen. De enige grens die niet mag worden overschreden, is die van oneerlijke concurrentie. Deze vrijheid kan beperkt worden door een niet-concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst. Dat verbiedt de ex-werknemer om gedurende een bepaalde periode concurrerende activiteiten uit te oefenen in het gebied waar hij of zij werkzaam was. Opdat men zich op een niet-concurrentiebeding kan beroepen, moet aan verschillende voorwaarden voldaan zijn. Zo moet de werknemer de mogelijkheid hebben om de onderneming die hij heeft verlaten, daadwerkelijk nadeel te berokkenen. Dit betekent dat op het ogenblik van de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.