Arbeidsrecht. In de rechtbank. Ziektebriefjes via Whatsapp?

HR Square 203 (maart-april 2021)
  De werkgever erkende dat hij de Whatsapp-berichten had ontvangen, maar stelde dat de handelingen van de werkneemster in strijd waren met het arbeidsreglement en zij daarom als voortdurend onwettig afwezig moest worden beschouwd. Gezien de werkneemster haar handelswijze niet aanpaste, besliste de werkgever uiteindelijk over te gaan tot ontslag om dringende reden. De werkneemster vocht haar ontslag om dringende reden aan en stelde ook dat het ontslag kennelijk onredelijk was. De arbeidsrechtbank van Antwerpen, afdeling Mechelen, oordeelde op 15 juni 2020 dat het ontslag om dringende reden inderdaad ongegrond was. Hoe kwam de arbeidsrechtbank tot dit oordeel?Zij was van oordeel dat de werkneemster gehandeld had in overeenstemming met artikel 31§2, 1e lid van de Arbeidsovereenkomstenwet. Dit artikel bepaalt immers enkel dat de werknemer de werkgever onmiddellijk op de hoogte moet brengen van zijn/haar afwezigheid wegens ziekte. De wijze waarop dit moet gebeuren wordt door de Arbeidsovereenkomstenwet niet voorgeschreven zodat...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.