Arbeidsrecht. Loonoptimalisatie op maat van de werknemer. De vuistregels voor een cafetariaplan

HR Square 139
Een cafetariaplan geeft de werknemers de keuze tussen een aantal looncomponenten en voordelen. Er kan gedacht worden aan de keuze voor een bedrijfswagen, bijkomende vakantiedagen, een gsm of pc, een bijdage in de kosten van kinderopvang, een was- en strijkdienst en dies meer. Het voordeel van een dergelijk plan is dat het aangeboden loonpakket meer ‘op maat’ van de individuele werknemer kan worden samengesteld, waardoor deze optimaal beantwoordt aan de wensen van de werknemer. Er moeten wel een aantal basisprincipes in het achterhoofd worden gehouden bij het invoeren van een cafetariaplan:  :: De hiërarchie van de rechtsbronnen moet worden nageleefd. Dit betekent concreet dat de minimumlonen vastgesteld in sectorale - of ondernemings-cao’s (of eventueel huisbarema’s) moeten worden gerespecteerd. Het is ook noodzakelijk dat de juiste rechtsbron wordt gebruikt om een aanpassing door te voeren. :: Eenmaal het recht op loon is ontstaan, kan het niet worden omgezet in een ander...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.