Arbeidsrecht: Pesten op het werk: 20 veelgestelde vragen

HR Square 33
1. Wat zijn pesterijen? De Welzijnswet (art. 32 ter) omschrijft 'pesterijen' als een onrechtmatig gedrag dat terugkeert tijdens de uitvoering van de arbeid (binnen of buiten de onderneming) met als doel of gevolg de aantasting van de fysieke of psychische integriteit, het in gevaar brengen van een betrekking en/of het creëren van een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving. De arbeidsrechtbanken interpreteren deze algemene definitie doorgaans eng: - er wordt een objectief onrechtmatig gedrag vereist, de subjectieve beleving van de werknemer volstaat niet - pesterijen veronderstellen een repetitief karakter, een eenmalig feit volstaat niet - de pesterijen moeten de normale gezagsuitoefening van de werkgever te buiten gaan, een situatie van overwerk of verhoogde stress volstaat niet - de 'pestkop' moet de bedoeling hebben te schaden. 2. Welke preventiemaatregelen moet de werkgever treffen? De werkgever moet (na voorafgaande risicoanalyse) alle maatregelen nemen om de werknemers te beschermen tegen pesterijen op...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.