Arbeidsrecht: Schijnzelfstandigheid revisited.

HR Square 45
In het Waalse Gembloux kondigde de regering in 2003 de strijd tegen de schijnzelfstandigheid aan. Het doel was meer rechtszekerheid brengen, de socialezekerheidskas voor werknemers spijzen en oneerlijke concurrentie vermijden. Een nieuwe wet zou worden aangenomen om de kwalificatie van de arbeidsrelatie te regelen. In de daaropvolgende jaren schoven diverse ministers hun wetsontwerp naar voren, maar geen daarvan overleefde het politieke debat. Tot in juni 2006 een ontwerp van kaderwet opdook, ondersteund door alle bevoegde ministers. Die kaderwet werd uiteindelijk in een licht gewijzigde versie als titel XIII opgenomen in de programmawet van 27 december 2006. De arbeidsrelatieswet De nieuwe regeling bevat niet alleen de criteria op basis waarvan de juridische aard van de arbeidsrelatie wordt bepaald. Er wordt ook een bijzondere commissie opgericht, waarvan de normatieve kamer een sectorgerichte aanpak moet uitwerken. De administratieve kamer van die commissie moet duidelijkheid brengen voor partijen die twijfelen over de juiste aard...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.