ARBEIDSRECHT. Sociale verkiezingen 2016: zit u ook middenin de (occulte) beschermingsperiode?

HR Square 157
De sociale verkiezingen worden georganiseerd om de vertegenwoordigers van de werknemers in de sociale overlegorganen (de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk) te (ver)kiezen. Eén van de pijlers van de wetgeving inzake de sociale verkiezingen is de ontslagbescherming van de (kandidaat-)personeelsafgevaardigden. Wat houdt deze bescherming in? Hoelang duurt de bescherming? Wat is het financieel risico voor de werkgever bij miskenning? Deze bijdrage beantwoordt de belangrijkste vragen op het vlak van de ontslagbescherming van (kandidaat-)personeelsafgevaardigden in het kader van de sociale verkiezingen. 1. Welke kandidaten genieten bescherming? De ontslagbescherming geldt voor alle gewone én alle plaatsvervangende leden van de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk, alsook voor alle kandidaten die voorkomen op de definitieve kandidatenlijsten. Het toepassingsgebied is dus zeer ruim, aangezien alle kandidaten, zowel verkozen als niet-verkozen, dezelfde bescherming genieten.En er is méér: in ondernemingen zonder comité voor preventie en...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.