Arbeidsrecht: Succesvol verloningsinstrument. De resultaatsbonus: vermijd de valkuilen

HR Square 90
Essentie ■ De invoeringsprocedure voor de resultaatsbonus blijkt gebruiksvriendelijk en zorgt niet voor noemenswaardige problemen. ■ Als de toetredingsakte of cao zorgvuldig wordt opgesteld én als dit verloningsinstrument niet wordt afgewend van haar oorspronkelijk doel, is het een fiscaal en sociale-zekerheidsrechtelijk gunstige manier om de betrokkenheid van werknemers bij de bedrijfsbelangen en -resultaten te vergroten. ■ Er mogen geen bestaande loonsvoordelen vervangen worden of pro forma doelstellingen opgesteld worden. ■ De resultaatsbonus kende een voortreffelijke start. Wanneer zich in de komende maanden of jaren een economische relance voordoet, heeft dit verloningsinstrument alle troeven (flexibel, tijdelijk, fiscaal en sociale-zekerheidsrechtelijk interessant) om een hoge vlucht te nemen. Met de Wet van 21 december 2007 en cao 90 werd een nieuw systeem van prestatiegebonden verloning geïntroduceerd (officieel: ‘niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen’). De wetgever trachtte eerder al systemen te introduceren die de verloning van werknemers relateerde aan de bedrijfsresultaten, om de betrokkenheid te vergroten, maar...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.