Arbeidsrecht. Zware gevolgen: schijnzelfstandigheid terug van weggeweest

HR Square 135
Sinds de gunstige cassatierechtspraak van een tiental jaar geleden en de in navolging daarvan eind 2006 ingevoerde Wet inzake de Aard van de Arbeidsrelaties (‘WAR’), is het aantal betwistingen inzake schijnzelfstandigheid sterk afgenomen. Met de wil van de partijen centraal en een herkwalificatie van de arbeidsrelatie slechts mogelijk bij ‘onverenigbare elementen’, zijn betwistingen over de aard van de arbeidsrelatie in de praktijk eerder zeldzaam geworden. Schijnzelfstandigheid was de afgelopen jaren ook niet langer een prioriteit van de sociale inspectiediensten. De regering-Di Rupo heeft in de algemene strijd tegen sociale fraude de problematiek van de schijnzelfstandigheid echter opnieuw op de agenda geplaatst. Deze bijdrage belicht een aantal belangrijke onderwerpen in deze materie. De criteria uit de ‘WAR’ De Wet inzake de Aard van de Arbeidsrelaties bepaalt dat de partijen vrij zijn in de keuze van hun samenwerkingsvorm. De beoordeling van de arbeidsrelatie vertrekt van de kwalificatie die de partijen zelf aan...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.