Arbeidsrecht. Zware gevolgen: schijnzelfstandigheid terug van weggeweest

HR Square 135
Sinds de gunstige cassatierechtspraak van een tiental jaar geleden en de in navolging daarvan eind 2006 ingevoerde Wet inzake de Aard van de Arbeidsrelaties (‘WAR’), is het aantal betwistingen inzake schijnzelfstandigheid sterk afgenomen. Met de wil van de partijen centraal en een herkwalificatie van de arbeidsrelatie slechts mogelijk bij ‘onverenigbare elementen’, zijn betwistingen over de aard van de arbeidsrelatie in de praktijk eerder zeldzaam geworden. Schijnzelfstandigheid was de afgelopen jaren ook niet langer een prioriteit van de sociale inspectiediensten. De regering-Di Rupo heeft in de algemene strijd tegen sociale fraude de problematiek van de schijnzelfstandigheid echter opnieuw op de agenda geplaatst. Deze bijdrage belicht een aantal belangrijke onderwerpen in deze materie. De criteria uit de ‘WAR’ De Wet inzake de Aard van de Arbeidsrelaties bepaalt dat de partijen vrij zijn in de keuze van hun samenwerkingsvorm. De beoordeling van de arbeidsrelatie vertrekt van de kwalificatie die de partijen zelf aan...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.