Arbeidsrelaties: Europese arbeidsrelaties Slaagt of faalt de sociale dialoog in Europa?

HR Square 22
Premier Guy Verhofstadt was eind januari 2005 opgetogen over het centraal sociaal akkoord dat er na weken onderhandelen eindelijk kwam. Toch beweren critici dat werkelijk niemand gebaat is bij het interprofessioneel akkoord en dat dergelijke overeenkomsten zinloos worden in een federaal België dat deel uitmaakt van de Europese economie. Amper twee weken later vond dezelfde premier Verhofstadt dat de lidstaten bij de vernieuwing van de Europese economie te veel worden aangezet om met nationale actieplannen tegen mekaar te concurreren in een soort schoonheidswedstrijd. Dat leidt volgens hem tot sociale dumping. Wat is de invloed van Europa op de arbeidsrelaties en wat zijn de vooruitzichten op een Europees sociaal overleg? Wie spreekt er voor de werknemer of is het opnieuw alle macht aan de werkgever? > Vijf factoren Een vijftal cruciale ontwikkelingen zijn de oorzaak van veranderingen in de Europese arbeidsrelaties. 1. De bedrijfsstructuren zelf met de grotere aanwezigheid van multinationals....

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.