Arbeidsrelaties: Europese arbeidsrelaties Slaagt of faalt de sociale dialoog in Europa?

HR Square 22
Premier Guy Verhofstadt was eind januari 2005 opgetogen over het centraal sociaal akkoord dat er na weken onderhandelen eindelijk kwam. Toch beweren critici dat werkelijk niemand gebaat is bij het interprofessioneel akkoord en dat dergelijke overeenkomsten zinloos worden in een federaal België dat deel uitmaakt van de Europese economie. Amper twee weken later vond dezelfde premier Verhofstadt dat de lidstaten bij de vernieuwing van de Europese economie te veel worden aangezet om met nationale actieplannen tegen mekaar te concurreren in een soort schoonheidswedstrijd. Dat leidt volgens hem tot sociale dumping. Wat is de invloed van Europa op de arbeidsrelaties en wat zijn de vooruitzichten op een Europees sociaal overleg? Wie spreekt er voor de werknemer of is het opnieuw alle macht aan de werkgever? > Vijf factoren Een vijftal cruciale ontwikkelingen zijn de oorzaak van veranderingen in de Europese arbeidsrelaties. 1. De bedrijfsstructuren zelf met de grotere aanwezigheid van multinationals....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.