Arbeidsrelaties: Ontslagbescherming personeelsafgevaardigden (1): de wet. Wie is beschermd en welke gevolgen heeft dat?

HR Square 112
Essentie ● De Wet van 19 maart 1991 over de bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraden en in de comités voor preventie en bescherming op het werk, alsook voor de kandidaat-personeelsafgevaardigden, zorgt voor een aantal beschermingsmechanismen. ● Ontslag om een dringende reden en om economische of technische redenen kan wel, zij het met het volgen van een strikte procedure. ● De sancties kunnen zeer hoog oplopen. Personeelsafgevaardigden en kandidaat-personeelsafgevaardigden kunnen alleen ontslagen worden om: ● Een dringende reden die voorafgaandelijk door de arbeidsgerechten erkend wordt. ● Economische of technische redenen die voorafgaandelijk worden erkend door het bevoegde paritair comité. Wie is beschermd? ● Alle kandidaten voor de vierjaarlijkse sociale verkiezingen, ook degene die niet verkozen zijn. ● Alle leden van de vakbondsafvaardiging in ondernemingen waar geen comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) bestaat. Wanneer begint de bescherming? ● 30 dagen voorafgaand aan de aanplakking van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.