Arbeidsrelaties: Ontslagbescherming personeelsafgevaardigden (3): het debat. 72 van de 101 werknemers zijn beschermde personeelsafgevaardigden?

HR Square 112
Essentie - Voor personeelsafgevaardigden bestaat een aparte, strenge ontslagregeling. - De extra ontslagbescherming van personeelsafgevaardigden staat niet ter discussie. Wel zouden de toegelaten ontslagredenen uitgebreid moeten worden. - De omslachtige procedure om beschermde werknemers te ontslaan, is een grote bron van ergernis. - In middelgrote bedrijven is er een onevenwicht in het aantal beschermde werknemers. Als de werkgever een beschermde werknemer ontslaat zonder de procedure te volgen, zijn de financiële sancties zwaar (zie vorige bladzijden). De werkgever is dan een vergoeding verschuldigd die gelijk is aan twee, drie of vier jaar loon, afhankelijk van de anciënniteit van de werknemer. Als de werknemer zijn re-integratie vraagt en de werkgever dit weigert, heeft de werknemer bovendien recht op het loon verschuldigd voor de periode tussen de datum van het ontslag en de volgende verkiezingen. Het kan dus in principe oplopen tot acht jaar loon. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.