Arbeidsrelaties: Sociaal overleg op scharnierpunt. Blijven renoveren of beter gloednieuw huis bouwen?

HR Square 124
Essentie - Er dreigt een juridisering van de sociale verhoudingen. - Europa heeft een almaar grotere invloed op het sociaal overleg. - Het arbeidsrecht is dringend toe aan modernisering. Begin oktober startte de vijfde jaargang van de Social Academy, een lessenreeks rond sociaal overleg, georganiseerd door werkgeversorganisatie VBO. Het opzet: informeren van werkgevers en hen voorbereiden op het sociaal overleg met zijn medewerkers en of vakbonden. “Al is het niet de bedoeling het conflictmodel te promoten. Integendeel, een goede sociale dialoog draagt bij tot het succes van organisaties”, zegt Manou Doutrepont, specialist arbeidsverhoudingen en oprichter van SocialeDialoog.be. De voorbije jaargangen samen bereikten meer dan 650 deelnemers. Voor dit jaar zijn er nu al ongeveer 120 inschrijvingen. Tijdens de openingszitting ging de aandacht vooral naar het interprofessioneel overleg dat volop aan de gang is. Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, had het niet zozeer over de inhoud van het overleg,...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.